Рецепти
Предлог за летен ручек, ТОП рецепт за жешкото време
Топлото време диктира промени во менито со внесување на полесна храна, помалку маснотии и соодветни намирници. Ви предлагаме рецепт идеален за летен ручек, јадење кое е вкусно и ќе ве засити, а сосема одговара за топлите временски прилики.
Полнети домати со сирење и јајца
Состојки:
10 домати
10 јајца
250 гр. сирење
100 гр. путер
100 мл. кисела павлака
2 чешниња лук
Сол, црн бибер, магданос
Подготовка:
Најпрво на доматите им се отсекува горниот дел и со лажичка внимателно се вади средината. На страна во тава се пропржува сецканиот лук, па му се додава раздробеното сирење, павлаката, сол и бибер. Со оваа смеса се полнат доматите, кои претходно се редат во подмачкано тавче. Потоа одозгора во секој домат се става по едно јајце, цело, неразматено и по малку путер. Вака полнетите домати се печат во загреана рерна околу 20-25 минути на 180-200 степени. Откако ќе бидат готови одозгора се наросува магданосот.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар
Вести
Propozim për drekë verore, TOP recetë për motin e nxehtë
Moti i nxehtë dikton ndryshime në menunë me marrjen e ushqimit më të lehtë, më pak yndyrna dhe sende ushqimore adekuate. Ju propozojmë një recetë ideale për drekë verore, ushqim që është i shijshëm dhe do t’ju ngop, kurse krejtësisht përkon me motin e ngrohtë.
Domate të mbushura me djath dhe vezë
Përbërësit:
10 domate
10 vezë
250 gr. djath
100 gr. gjalpë
100 ml. pavllakë
2 Copa hudhër
Kripë, biber i zi, magdanos
Përgaditja:
Së pari domateve u pritet pjesa e sipërme dhe me lugë me kujdes nxirret mesi. Anësh në tigan skuqet hudhra e imtësuar, dhe shtohet djathi i copëtuar, pavllaka, kripë dhe biber. Me këtë përbërje mbushen domatet, të cilat paraprakisht renditen në tigan të lyer. Pastaj përmbi çdo domate vendoset nga një vezë, të tërë, të pa përzier dhe pak gjalpë. Kështu të mbushura domatet piqen në furrë të nxehur rreth 20-25 minuta në 180-200 gradë. Pasi të jenë të gatshme përmbi vendoset magdanos.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар