fbpx
Na ndiqni në:

Lajme

Festohet 8 Marsi, Dita Ndërkombëtare e Gruas

Botuar

  • македонски јазик

Bota sot shënon Ditën Ndërkombëtare të Gruas, 8 Marsin. Kjo festë në thelb përmban arritjet ekonomike, politike dhe sociale të grave dhe luftën e tyre për barazi gjinore.

Demonstratat e para publike të grave punëtore në industrinë e tekstilit u zhvillua më 8 mars 1857 në Nju Jork. Punëtorët e tekstilit protestuan për kushtet e këqija të punës dhe pagat e ulëta. Protestat në të njëjtën datë pasuan në vitet në vijim, veçanërisht në vitin 1908, kur 15,000 gra marshuan nëpër Nju Jork duke kërkuar orë më të shkurtra pune, paga më të mira dhe të drejtën e votës. Konferenca e parë ndërkombëtare e grave u mbajt në Kopenhagë në vitin 1910, e organizuar nga Internacionalja Socialiste. Në një konferencë të propozuar nga politikanja e njohur gjermane dhe aktivistja për të drejtat e njeriut Clara Zetkin, 8 Marsi u shpall dita e gruas. Në vitet në vijim, festa filloi të festohej nga miliona njerëz në Austri, Danimarkë, Gjermani, Zvicër …

Në vitin 1977, Kombet e Bashkuara shpallën 8 Marsin Ditën Ndërkombëtare të Gruas. Që atëherë, festa ka pasur një rëndësi simbolike, veçanërisht në vendet ku gratë ende luftojnë për të drejtat themelore dhe kudo që gratë janë viktima të dhunës dhe pabarazisë.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена