Na ndiqni në:

Maqedoni

Çdo ditë e parealizuar shkollore për shkak të grevës nënkupton vazhdimin e vitit shkollor, thotë ministri

Botuar

  • македонски јазик

“Vendimi i SASHK-ut për organizimin e grevës së përgjithshme në arsim jo vetëm që nuk e tejkalon sfidën, por përkundrazi krijon probleme shtesë. Prandaj ju bëj thirrje si kryesi e sindikatës që të ndryshoni politikën e shprehjes së pakënaqësisë në këtë mënyrë dhe t’i jepni mundësi dialogut social. E dimë edhe ju si sindikatë edhe ne si institucione se kjo është alternativa më e mirë për të tejkaluar çdo situatë në të cilën ka mosmarrëveshje.”

Kështu ka deklaruar ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri në takimin e sotëm me kryetarin e SASHK-ut, Jakim Nedelkov, ku janë diskutuar disa tema që kanë të bëjnë me sistemin arsimor në vend.

  • Mospranimi i fëmijëve në shkolla dhe moszbatimi i mësimit ndikon në socializimin e nxënësve dhe krijon boshllëqe në njohuri që janë më të vështira për t’u mbushur. Ata tashmë kanë humbur shumë nga mësimdhënia e tyre, duke studiuar në rrethana të jashtëzakonshme dhe kushte pandemike për më shumë se një vit e gjysmë. Do të ketë paga më të larta për mësimdhënësit, ne po punojmë për këtë dhe do ta mbajmë fjalën, siç kemi bërë në tre raste në vitet e kaluara, duke rritur të ardhurat personale të punonjësve të shkollave me mbi 21 për qind. Por në ndërkohë, prioritet i përbashkët duhet të jetë kthimi i studentëve atje ku u takojnë, tha Shaqiri, sipas një komunikate nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Ministri Shaqiri theksoi se çdo ditë e parealizuar shkollore për shkak të grevës nënkupton vazhdimin e vitit shkollor pas datës 9 qershor, duke qenë se rregulloret ligjore nuk lejojnë uljen e kurrikulës në rrethana të tilla. Prandaj, thuhet në komunikatë, pushimet e nxënësve duhet të shtyhen sipas numrit të ditëve të papunuara, dhe në përputhje me ndryshimet që do të bëhen në Kalendarin për organizimin e vitit shkollor 2021/2022.

  • Situata do të shkaktonte zvarritje të të gjitha afateve të përcaktuara më parë për dhënien e provimit të maturës, për regjistrim në shkollat ​​e mesme, por edhe në institucionet e arsimit të lartë brenda dhe jashtë vendit. Po ashtu, mosfunksionimi i shkollave pengon të drejtën e rreth 500 mësuesve për t’iu nënshtruar provimit profesional si bazë për punësim të mëtejshëm për një kohë të pacaktuar, theksoi ministri.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës respekton plotësisht të drejtën sindikaliste për grevë dhe nuk e ka penguar zbatimin e saj në asnjë moment. Por në deklaratë theksohet se është shqetësuese forma dhe koha në të cilën aplikohet. Megjithatë, siç theksoi ministri Shaqiri, jemi të gatshëm të vazhdojmë dialogun, por pa kushte dhe kërkesa joreale, të cilat vetëm sa i komplikojnë negociatat.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена