Na ndiqni në:

Maqedoni

Çka nëse kryeministri Zaev jep dorëheqje deri te Kuvendi?

Botuar

  • македонски јазик

Dorëheqja e kryeministrit Zoran Zaev tërheq dorëheqje të gjithë Qeverisë që duhet të konstatohet nga Kuvendi, por mbetet të kryej detyrën deri në zgjedhjen e përbërjes së re qeverisëse.

Në nenin 93 nga Kushtetuta thuhet se “dorëheqja e kryetarit të Qeverisë, vdekja e tij ose ndalesa e përhershme ta kryej funksionin, tërheqin dorëheqje të Qeverisë. Qeverisë ndalet mandati kur Kuvendi shpërbëhet. Qeverisë të cilës i është votuar mosbesimi, e cila ka dhënë dorëheqje ose të cilës i ka ndaluar mandati për shkak të shpërndarjes së Kuvendit, mbetet në detyrë deri në zgjedhjen e Qeverisë së re”.

Sipas nenit 219 nga Rregullorja e Kuvendit “dorëheqja e Qeverisë ose të kryetarit të Qeverisë, dërgohet deri te kryetari i Kuvendit ne formë të shkruar dhe mund të arsyetohet… Dorëheqja e Qeverisë ose të kryetarit të Qeverisë, kryetari i Kuvendit menjëherë e dërgon deri te deputetët dhe deri te kryetari i Republikës”.

Në nenin 220 më tej thuhet se “Kuvendi në seancën e parë të ardhshme, pa inspektim, konstaton se kryetari i Qeverisë, Qeverisë ose të një anëtari të Qeverisë, mandati ju ndalon në ditën e mbajtjes së seancës”.

Kryetari i shtetit në kuadër të afatit kushtetues prej dhjetë ditësh pas konsultimeve të kryera duhet t’a ndajë mandatin për përbërje të Qeverisë të partisë ose partive që kanë shumicë në Kuvend.

Nga kabineti i kryetarit Pendarovski informuan se ai si edhe deri tash në veprimet e veta do të kryesohet në përputhje me interpretimit të vendosur të normës kushtetuese në praktikën në tre dekadat e kaluara.

Mandatori në afat prej 20 ditësh nga dita e besimit të mandatit, Kuvendit i dërgon program dhe e propozon përbërjen e Qeverisë. Qeveria, me propozim të mandatorit dhe mbi bazë të programit, e zgjedh Kuvendin me shumicë votash nga numri i përgjithshëm i deputetëve.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Анкета

Дали ги поддржувате предлог мерките за вработените во јавните институции (сертификат за вакцина, ковид-тест или потврда за прележаност)?

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!