fbpx
Na ndiqni në:

Lajme

Piku i valës së katërt të Kovidit ulet

Botuar

  • македонски јазик

Piku i valës së katërt është në rënie, gjendja epidemiologjike po përmirësohet lehtë, tha sot ministri i shëndetësisë Bekim Sali.

Ministri Sali dhe zëvendësministri Vladimir Rendevski vizituan ekipet shëndetësore në pikën për skrining serologjik në Manastir dhe takuan qytetarët.

Sipas Saliut, skriningu serologjik do të japë një pasqyrë të qartë të gjendjes së përgjithshme të popullatës dhe nga kjo do të varet miratimi i rekomandimeve dhe masave të reja.

-Situata epidemiologjike në të gjithë vendin është në rënie të lehtë, pra kulmi i valës së katërt është në rënie. Niveli i vaksinimit dhe imunizimit të plotë në vendin tonë është më i ulët se në vendet anëtare të BE-së. Ne dëshirojmë rezultate pozitive nga kjo analizë që më pas të zvogëlohen masat, pra të jemi më të lirë për të funksionuar. Nëse marrim rezultate pozitive sipas të cilave do të jetë mbi 70 përqind e imunizimit të përgjithshëm në vend, atëherë do të fillojmë relaksimin dhe lehtësimin e masave, tha ministri.

Sipas planit të Ministrisë së Shëndetësisë, parashihet të bëhen rreth 3000 analiza, prej të cilave 1000 në Shkup ku po bëhet grumbullimi i materialit, ndërsa pjesa tjetër skriningut serologjik do të realizohet në qytete të tjera.

-Jemi të kënaqur me reagimin e qytetarëve, ka përfaqësues të të gjitha grupmoshave dhe kjo do të na mundësojë të kemi një pasqyrë të qartë të gjendjes së përgjithshme të popullsisë. Nga rezultatet që do të marrim me analizën serologjike do t’i qasemi rekomandimeve dhe masave të reja për funksionimin e institucioneve. Jemi të befasuar pozitivisht edhe nga reagimi i prindërve që vetëm dje dhanë mbi 4000 miratime për të bërë skrining analiza për fëmijët e tyre të moshës shkollore. E kemi bërë sepse në Komisionin për Sëmundjet Infektive kemi vërejtur një rritje të lehtë të të riinfektuarve nga mosha 6 deri në 14 vjeç dhe për këtë arsye ne i qasemi në mënyrë parandaluese. Në këtë moment rezultatet janë pozitive dhe nga 200 analizat e kryera dje, kemi regjistruar vetëm një rezultat pozitiv. Nëse kjo tendencë vazhdon, atëherë nuk do të ketë nevojë të vazhdohen ato analiza mes nxënësve, tha Sali.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена