Поврзи се со нас

Македонија

Свадбите без гушкање и ракување, ќе се игра на дистанца, за гостите топломер на влез…

Објавено

на

Властите дозволија организирање на свадби и други свечености, а веќе е објавен и Протоколот кој го пренесуваме во целост.

  1. Организирањето свадби, прослави и веселби е дозволено во отворениот дел на угостителскиот објект/тераса. Тераса претставува простор кој има покрив и кој е отворен од трите страни.
  2. На влезот на отворениот дел од угостителскиот објект/терасата треба да има поставено дезинфекциско средство со видливо известување дека е задолжително да се дезинфицираат рацете при пристигнувањето.
  3. Задолжително е мерење на температура пред влез на гостите од страна на одговорно лице од угостителскиот објект. Доколку кај некој од гостите се констатира покачена телесна температура (температура повисока од 37,5 степени) веднаш ќе бидат вратени и упатени да се јават кај својот матичен лекар.
  4. Организаторот е должен да ги извести гостите дека доколку кај некој од гостите се констатира покачена телесна температура, ќе бидат вратени и советувани да се пријават кај својот матичен лекар.
  5. Доколку на отворениот дел од угостителскиот објект/терасата има поставено прегради/ѕидови направени од плексиглас, пластика или стакло, потребно е да се отстранат или отворат така што просторот на терасата да остане од трите страни отворен.
  6. Бројот на гостите се ограничува на максимум 50% исполнетост на капацитетот на отворениот дел, но не повеќе од 100 гости.
  7. Угостителскиот објект во кој има прослава е должен да ја регистрира и пријави прославата во угостителска комора која води регистар на свадби, прослави и останати веселби.
  8. Задолжително е при влегувањето на гостите истите да бидат спроведени од страна на одговорно лице од угостителскиот објект .
  9. Организаторот има за обврска да достави листа на гости и распоред на маси за седење до одговорниот менаџер на угостителскиот објект кој има за обврска да го евидентира секое лице – гостин на прославата.
  10. Во случај на доаѓање на лица не евидентирани во листата на гости по добиено одобрение од организаторот ќе им се одобри присуство и ќе бидат внесени во листата за евиденција на присутни гости.
  11. Организаторот на прославата има за обврска сите гости да ги запознае со препораките, условите и начините под кои се одржува свадбата.
  12. Задолжително е почитување на општите превентивни мерки и препораки при пречек на гости и за цело времетраење на свадбата (забрането е поздравување со ракување, гушкање или друг вид на физички контакт со гостите).
  13. Само при организирање на свадби дозволено е ангажирање на музичари односно естрадни уметници кои се лиценцирани.
  14. Музичарите треба да бидат оддалечени најмалку 5 метри од најблиската маса за гости, без право на движење и пеење помеѓу гостите.
  15. Јачината на музиката не треба да ја надминува пропишаната граница на јачина во угостителски објект.
  16. Дозволено е играње на подиум за игра со обезбедено простор од 4 м2 по лице при што е потребно да се почитува препорачаната дистанца.
  17. На гостите им е дозволено да влезат во затворениот/внатрешниот дел од објектот при потреба да користат тоалет.
  18. При престој на гостин во затворениот/внатрешниот дел на објектот задолжително е носење заштитна маска за што мора да бидат поставени јасни известувања во објектот.
  19. Вработените во угостителскиот објект задолжително носат заштитни маски преку устата и носот и зачестено одржуваат хигиена и дезинфекција на раце .
  20. Дозволен е максимален број од 6 лица на една маса со задолжително почитување на пропишаното растојание помеѓу секој гостин и растојание помеѓу масите.
  21. He е дозволено послужување на гости на маси за стоење и на шанк.
  22. Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса.
  23. Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на храна .
  24. По завршување на прославата, задолжително е механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини.
  25. Редовно одржување на хигиената во тоалетите со задолжително водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на препорачаните антивирусни дезинфекциони средства.
Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 1 месец

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 1 месец

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Pa përqafime dhe shtrëngim duarsh, do të vallëzohet nga distanca, termometër për mysafirët në hyrje …

Објавено

на

Autoritetet lejuan organizimin e dasmave dhe solemniteteve të tjera, dhe veçmë është i shpallur Protokolli të cilin po ua transmetojmë:

  1. Organizim i dasmave, festimeve dh ahengjeve është i lejuar në pjesën e hapur të objekteve hotelierike/ terasë. Terasë paraqet hapësirë që ka çati dhe është e hapur nga tre anë.
  2. Në hyrjen e objektit hotelierik/ terasës duhet të ketë të vendosur preparat dezinfektimi  me lajmërim të dukshëm se është e detyrueshme të dezinfektohen duart gjatë mbërritjes.
  3. Është e detyrueshme matja e temperaturës para hyrjes së mysafirëve nga ana e personit përgjegjës nga objekti hotelierik. Nëqoftëse tek ndonjë nga mysafirët konstatohet temperaturë trupore e lartë (temperaturë më e lartë se 37,5 gradë) menjëherë do të kthehen dhe do të udhëzohen të paraqiten tek mjeku amë.
  4. Organizuesi është i detyruar t’i lajmëroj mysafirët nëse te ndonjë prej mysafirëve konstatohet temperaturë trupore e zmadhuar, do të jenë të kthyer dhe të këshilluar të paraqiten tek mjeku i tyre amë.
  5. Nëqoftëse në pjesën e hapur të objektit hotelierik/terasës janë të vendosura ndarëse/mure të bëra nga pleksiglas, plastikë ose qelq, është e nevojshme të hiqen ose hapen në mënyrë që hapësira e terasës të jetë e hapur nga të tre anët.
  6. Numri i mysafirëve kufizohet në maksimum 50% mbushje të kapacitetit të hapësirës së hapur, por jo më shumë se 100 mysafirë.
  7. Objekti hotelierik në të cilin ka aheng t’a regjistroj dhe t’a paraqes ahengun në komorën gastronomike e cila ka regjistër të dasmave, ahengjeve dhe solemniteteve të tjera.
  8. E detyrueshme gjatë hyrjes së mysafirëve ato të jenë të drejtuar nga personi përgjegjës i objektit hotelierik.                                                                                                                            Për më shumë informata vizitojeni linkun e mëposhtëm:    https://gostivarpress.mk/svadbite-bez-gushkane-i-rakuvane-ke-se-igra-na-distancza-za-gostite-toplomer-na-vlez/
Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена