Na ndiqni në:

Maqedoni

Dita e tretë e grevës së SASHK-ut, a do të ketë takim me Qeverinë?

Botuar

  • македонски јазик

Dje, dita e dytë e grevës së përgjithshme në shkolla dhe çerdhe ka kaluar pa takim mes SASHK-ut dhe zyrtarëve të qeverisë. Sipas njoftimeve nga të dyja palët të hënën, këto ditë do të mbahet një takim në përpjekje për të gjetur një zgjidhje për kërkesën e sindikatës.

SASHK-u nuk tërhiqet që pagat e punëtorëve në aktivitetet e arsimit dhe mbrojtjes së fëmijëve duhet menjëherë të rriten për 18,4 për qind në përputhje me rritjen e pagës minimale prej 18.000 denarë nga ky muaj dhe po ashtu të jetë bazë për shumëzimin e koeficientëve të kompleksitetit në punë.

Kryetari i SASHK-ut Jakim Nedelkov dje ka deklaruar se nga Qeveria presin ftesë për takim pune në të cilin sërish do të paraqesin argumentet e tyre për vlefshmërinë e kërkesës së tyre. Ai shpreson se ministritë e linjës apo Qeveria do të dalin me një propozim konkret për rritjen e pagave që do të jetë e pranueshme për shumicën e anëtarëve të saj.

Kjo do të sillte në një kohë sa më të shkurtër vendim për ndërprerjen e grevës dhe vazhdimin e rrjedhës normale të procesit edukativo-arsimor, ka thënë Nedelkov në Facebook, i cili gjatë ditës së dytë të grevës ka bërë të ditur se nuk janë regjistruar probleme apo presione serioze mbi grevistëve.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, nga ana tjetër, tha se janë të hapur për një dialog për rritjen e pagave që nuk do të kushtëzohet me greva dhe pakënaqësi. Në profilin e tij në Facebook, kryeministri ka shkruar se inkurajon Sindikatat që të vazhdojnë dialogun për zgjidhje të përhershme përmes një modeli të përbashkët për rritjen e pagave.

  • Jemi të hapur për dialog për të arritur një sistem të rritjes së pagave që nuk do të kushtëzohet dhe shkaktohet nga greva dhe pakënaqësi. Në këtë drejtim, inkurajoj sindikatat që të vazhdojnë dialogun dhe të marrin përgjegjësinë për zgjidhje të përhershme për rritjen e pagave përmes një modeli të vendosur bashkërisht, ka shkruar Kovaçevski.

Qeveria në një deklaratë i bëri thirrje sindikatës që të gjejmë së bashku një model rritjeje që, ashtu si me marrëveshjen e pagës minimale, do të lidhet me rritjen e pagës mesatare dhe rritjen e kostos së jetesës, duke theksuar se kërkesat duhet të jenë realiste dhe burojnë nga ndjenja që imponon momenti.

“Rritja e pagave për punonjësit në arsim dhe kopshte është në kohën e kësaj Qeverie dhe marrëveshjes kolektive të nënshkruar në 2019 në qershor. Debati për kontratën e re kolektive është një shans për zgjidhje të përhershme të rritjes së vazhdueshme të pagave, tha Qeveria, duke informuar se pagat e punëtorëve në arsim dhe mbrojtje të fëmijëve në periudhën 2017-2022 janë rritur për 21 për qind. Arsimtarit në arsimin fillor i është rritur paga për 3.267 denarë, ndërsa në arsimin e mesëm për 4.353 denarë, së bashku me shtesën për punën e kaluar dhe që tani marrin pagë prej 24.786 denarë në shkollat fillore dhe 25.642 denarë në të mesme, tha qeveria.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена