Na ndiqni në:

Maqedoni

Nxënësit në pritje a do të vazhdojë greva

Botuar

  • македонски јазик

Sindikata e Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë – SASHK, sot duhet të vendos nëse do të vazhdojë grevën në arsim apo do të ndërpritet.

Deputetja nga radhët e LSDM-së, Daniela Nikollova, dje ka apeluar tek liderët e SASHK-së që t’i kthehen dialogut dhe mësimi të vazhdojë, me mendimin se do të gjendet një zgjidhje që është në interes të mësimdhënësve.

Ajo po ashtu theksoi se nuk duhet lejuar që mësimi të zgjatet dhe në këtë mënyrë të rrezikohet regjistrimi, provimi shtetëror i maturës dhe provimi profesional i pesëqind mësimdhënësve.

  • Viti shkollor duhet të vazhdojë të ecë pa probleme, gjë që është veçanërisht e rëndësishme sepse kishim dy vite shkollore pas nesh në një pandemi të koronavirusit, kur nxënësit ndiqnin mësimet online ose mësim të kombinuar. E drejta e grevës është e garantuar me Kushtetutë, por mësimdhënësit duhet të udhëhiqen nga interesat e nxënësve, tha Nikollova.

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, në rubrikën e tij të fundit për pagat thotë se duhet të shikohen rrethanat dhe kërkesat e disa punonjësve publikë, përfshirë edhe disa nga stafi arsimor në çerdhe dhe shkolla.

– Duhet të jetë e qartë se rritja e pagave bazë të mësuesve me rreth 90% dhe rritja lineare e pagave me gati 20% në kopshte (që sjell kërkesa për rritje pagash në pjesën tjetër të sektorit publik), në këto rrethana nënkupton ndezjen spirale inflacioniste.

Duke shpjeguar se çfarë do të thotë një spirale inflacioniste, ministri tha se rritja e çmimeve është pasojë e rritjes së çmimeve të importit të energjisë dhe ushqimeve në tregjet botërore.

– Në kushte të tilla, kur futni më shumë para në qarkullim në ekonomi, siç është rasti i rritjes së pagave të larta, joadekuate ndaj rritjes së produktivitetit, do të ketë presion të ri nga kërkesa. Rritja e kërkesës, për shkak të sasisë më të madhe të parave do të rrisë edhe më shumë çmimin e produkteve. Për shembull, në një ankand tre persona ofrojnë oferta për një artikull, artikulli do të fitohet nga ai që do të paguajë çmimin më të lartë për të dhe në fund artikulli çmimi fillestar i të cilit ishte 100 denarë do të përfundojë me çmim dukshëm më të lartë se fillestari dhe ndoshta edhe ekonomikisht e justifikuar, shkruan ministri Besimi.

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, duke komentuar situatën me grevën në arsim, i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar, OSBE-së dhe të tjerëve që i ndjekin proceset në Maqedoni që t’u përgjigjen kërcënimeve ndaj arsimtarëve dhe punëtorëve të çerdheve, duke theksuar se në këtë mënyrë sjellja e aktivistëve të qeverisë së LSDM-së është skandaloze.

“Është skandaloze dhe i bëj thirrje bashkësisë ndërkombëtare, OSBE-së dhe të gjithë atyre që ndjekin proceset të reagojnë, në të kundërtën do të jem i zhgënjyer me sjelljen e tyre”, tha kryetari Mickoski.

Kryetari i SASHK-ut, Jakim Nedellkov, në deklaratën e fundit të dhënë të premten, ka treguar se do të japin udhëzime në lidhje me anëtarësimin që të shpallet kërkesa kryesore nga Qeveria, në interes të nxënësve dhe fëmijëve në kopshte, për pezullimin e grevës, derisa pas dy-tre ditësh përfundimisht nuk përcaktohet propozimi i tyre.

Në mbledhjen e fundit në Qeveri është rënë dakord në ditët në vijim që të përcaktohet përqindja e rritjes së pagave që do të planifikohet dhe potencialisht do të realizohet me buxhetin suplementar, pas së cilës nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme do të kthehen në shkollë të hënën, ndërsa fëmijët nga edukimi parashkollor dhe kujdesi, në kopshte.

Gjithashtu, u diskutua që menjëherë të fillojë një dialog gjithëpërfshirës me pjesëmarrjen aktive të sindikatës për një zgjidhje të përhershme të rritjes së vazhdueshme të pagave.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена