fbpx
Na ndiqni në:

Maqedoni

Qeveria: Kemi rezerva të derivateve të naftës dhe drithit, qytetarët të jenë të qetë

Botuar

  • македонски јазик

“Republika e Maqedonisë së Veriut ka një sasi të kënaqshme të produkteve ushqimore dhe derivateve të naftës në rezervat e mallrave. Qytetarët të mos shqetësohen, ka derivate të naftës në vend, tregtarët e blejnë rregullisht karburantin sipas kërkesës”, tha paraditen e sotme Qeveria.

Autoritetet po u bëjnë thirrje disa shitësve të naftës që të mos kufizojnë sasinë e karburantit që shesin, gjegjësisht të mos e kufizojnë çmimin deri në të cilin shesin karburant për makinat dhe që konsumatorët të mos presin në radhë në pikat e karburantit që të blejnë rezerva me karburant për arsye sigurie.

Po ashtu, Qeveria edhe një herë i njofton qytetarët që të jenë të qetë, shteti ka sasi të mjaftueshme të drithërave në rezerva të mallrave. Sipas Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujit, mullinjtë vendas kanë një stok prej 45 mijë tonë grurë, sasi të cilat janë të mjaftueshme për nevojat e tregut vendas deri në korrjen e ardhshme.

“Është e rëndësishme që qytetarët të dinë se sipas të dhënave zyrtare statistikore kemi rritje të prodhimit të grurit i cili nga 195 mijë tonë në vitin 2017, vitin e kaluar është rritur në 253 mijë tonë. Dihet se nëse prodhimi vendor i grurit është 253 mijë tonë, kurse nevojat vjetore për grurë janë rreth 300 mijë tonë, çdo vit pjesa tjetër e grurit sigurohet nga importi nga Serbia. Importi i përgjithshëm i grurit në vitin 2017 ka qenë 87 mijë tonë, ndërsa në vitin 2021 është ulur dhe ka arritur në 74 mijë tonë. Importi i miellit në vitin 2017 është 53 mijë tonë, ndërsa në vitin 2021 është 41 mijë tonë. Importi i elbit në vitin 2017 ishte 15 mijë tonë, ndërsa në vitin 2021 vetëm 950 tonë. Kjo do të thotë tashmë plotësimi i plotë i nevojave të brendshme të prodhimit të elbit. Duke pasur parasysh se prodhimi vendas është strategjik për çdo vend serioz, Qeveria dhe ministria e linjës po marrin vazhdimisht masa që nënkuptojnë rritjen e prodhimit vendas të drithërave. Për herë të parë, kjo Qeveri ka futur një masë për bashkëfinancimin e kostove për prokurimin e naftës, e cila me ndryshimet e reja ligjore do të jetë 100%. Rritëm subvencionimin e grurit për fermerët që kanë sipërfaqe nga 5 në 50 hektarë dhe për herë të parë filluam shpërndarjen jo selektive të tokës bujqësore shtetërore. Këtë vit është planifikuar një subvencion shtesë përmes ndërfondit për të lehtësuar kostot e blerjes së plehrave për drithërat”, thuhet në një deklaratë të qeverisë.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена