Na ndiqni në:

Maqedoni

Java e dytë e grevës nëpër shkolla dhe çerdhe

Botuar

  • македонски јазик

Vazhdon greva në shkollat ​​dhe çerdhet në mbarë vendin e anëtarëve të Sindikatës së Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK), për shkak të së cilës nuk ka mësim dhe përkujdesje për fëmijët edhe në javën e dytë të punës. Këshilli i SASHK-ut dje ka vendosur që të mos e pranojë propozimin e Qeverisë për rritje të pagave prej 10 për qind që do ta mbyllte grevën e filluar më 11 prill.

“Rritja prej 10 për qind e pagave në mbrojtjen e fëmijëve, arsimin fillor dhe të mesëm nuk përputhet fare me rritjen e pagës minimale sivjet dhe nuk është nxitje e duhur për të rikthyer dinjitetin e profesionit”, tha kryetari i SASHK-ut, Jakim Nedelkov në konferencë për media pas seancës së Këshillit të SASHK-ut, anëtarësia e të cilit kërkon rritje të pagave për 18.4 për qind dhe harmonizimin e tyre me pagën minimale.

Për SASHK-un është e papranueshme që kanë marrë propozim gojor për rritje të pagave prej 10 për qind, përkatësisht 95 për qind e sindikatave kanë votuar pro refuzimit të një oferte të tillë gojore.

Nedelkov tha se anëtarët e SASHK-ut kanë konstatuar se një qasje e tillë e Qeverisë nuk sjell zgjidhje të shpejtë të problemit dhe ndërprerje të grevës. Mirëpo, siç tha ai, Këshilli i SASHK-ut është i gatshëm që të ketë negociata intensive dhe racionale me Qeverinë në të cilat do të harmonizohen çështjet kontestuese dhe do të nënshkruhet një marrëveshje, në mënyrë që procesi arsimor të vazhdojë sa më shpejt.

Sipas Nedelkovit, nxënësve nuk do t’u ndërpritet oferta dhe mundësia për të kompensuar atë që kanë humbur në grevë. Është parashikuar, sqaruar, një kurrikulë e shkurtuar me të cilën përmbajtja mësimore do të realizohet plotësisht në formë më kompakte ose me dinamikë më të madhe.

  • Ne kemi përvojë, kemi punuar edhe një herë në kushte të tilla dhe gjatë pandemisë kur orët e mësimit ishin 30 minuta dhe e njëjta përmbajtje duhej të realizohej brenda 30 minutave. Deri më tani, mësimdhënësit kanë humbur varësisht se në cilën lëndë, një, dy ose tre, ndoshta pesë orë mësimore nëse është matematikë apo gjuhë, por secili nga mësimdhënësit di si ta kompensojë atë, sqaroi Nedelkov, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve.

Qeveria, nga ana tjetër, në reagim ndaj njoftimit të SASHK-ut, tha se është e papërgjegjshme edhe përkundër zgjidhjes së ofruar për rritjen e pagave në arsim dhe mbrojtjen dhe edukimin e fëmijëve që të vazhdohet greva dhe të shkatërrohet procesi tashmë i krijuar arsimor në kushtet kur përballemi me krizë ekonomike dhe shëndetësore. Ata vlerësuan se oferta e refuzuar për rritje të pagave prej 2500 denarë do të thotë se SASHK-u i vë interesat personale para atyre të fëmijëve.

Sindikata, tha Qeveria, duhet të ketë besim në institucionet, sepse më parë përmes dialogut partneritet është arritur rritje e pagave të arsimtarëve dhe punëtorëve në çerdhe për 21 për qind.

-Interesi më i mirë i fëmijëve duhet të jetë i pari, sepse e drejta për arsimim e çdo fëmije është një e drejtë e garantuar me Kushtetutë. Nxënësit duhet të kthehen në shkollat ​​ku bëjnë pjesë. Me vazhdimin e grevës dhe refuzimin e ofertës së Qeverisë e cila hap hapësirë ​​për zgjidhje të përhershme dhe përmirësim të standardit të punëtorëve në arsim, rreziku për vazhdimin e vitit shkollor është veçanërisht i sigurt. Në këtë kuadër, nuk është serioze të rrezikohet dhe të dëmtohet zhvillimi personal i fëmijëve që kanë nevojë të vazhdojnë shkollimin, të regjistrohen në shkollat ​​e mesme, të japin provimin e maturës dhe të regjistrohen në universitete brenda dhe jashtë vendit”, informoi Qeveria.

Ata bënë të ditur se sipas Ligjit për marrëdhënie pune dhe Marrëveshjes Kolektive për Arsimin Fillor dhe të Mesëm, kurse për të punësuarit në institucionet publike për përkujdesje dhe edukim të fëmijëve parashkollorë, punëtorëve të cilët janë në grevë do t’u paguhen vetëm kontributet në paga. Kjo, sipas Qeverisë, rrjedh nga vendimi i SASHK-ut për organizimin dhe mbajtjen e grevës së përgjithshme për promovimin e të drejtave të punëtorëve, në periudhën gjashtëmujore nga miratimi apo rritja e pagës minimale. Obligimi ligjor për respektim është gjashtë muaj nga miratimi, përkatësisht rritja e pagës minimale dhe Qeveria, dhe ministritë dhe SASHK-u ende janë duke negociuar brenda këtij afati të përcaktuar me ligj.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена