Na ndiqni në:

Maqedoni

Për punë të dielën mëditja më e vogël është 1.140 denarë

Botuar

  • македонски јазик

E diela prej 1 Janar 2022 është shpallur ligjërisht ditë jopune. Federata e Sindikatave rikujton se punëtorët nga aktivitetet që janë në përjashtime sipas Ligjit për Marrëdhëniet e Punës, përveç të drejtës së shtesës së pagës për punën të dielën, kanë të drejtë të shfrytëzojnë pushimin javor për shtatë ditët e ardhme. Shtesa javore e pagës është të paktën 50% për çdo orë të kaluar në punë, përveç rasteve kur me ligj dhe me marrëveshje kolektive përcaktohet një shumë më e lartë e pagesës.

“E drejta e shtesës së pagës vlen për çdo punonjës, pavarësisht nëse ai punon me turne, punon jashtë orarit, punon ditë pushimi, punon natën etj. Aksesorët nuk janë reciprokisht ekskluzivë. Tregtia me shumicë dhe pakicë nuk mund të bëhet të dielave, me përjashtim të një numri të vogël përjashtimesh dhe aty shtesa e pagës për punë të dielave dhe festave është të paktën 100%, për çdo orë të kaluar në punë. Puna të dielën paguhet. Në Janar 2022 ka 5 javë pune për ata 8% të punëtorëve që janë në përjashtime dhe nëse kanë punuar të paktën një kanë të drejtën e regjistrave të punës ditore me + 50%.

Shembull i një të diele pune në javë:

Mëditja për punë të dielën me pagë minimale prej 15.200,00 denarë është 1 140,00 den.

Mëditja për punë të dielën me pagë 18.000,00 denarë është 1.350,00 denarë.

Mëditja për punë të dielën në pagë mesatare prej 29.130,00 denarë. është 2.185,00 denarë, thuhet në SSM.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена