Na ndiqni në:

Maqedoni

Vaksinim i detyrueshëm edhe në sektorin privat, kërkon Oda ekonomike

Botuar

  • македонски јазик

Oda Ekonomike e Maqedonisë së Veriut kërkon vendosjen e vaksinimit të detyrueshëm në sektorin privat. Vetëm në këtë mënyrë, beson ai, do të arrihen rezultate kolektive në luftën kundër virusit, por edhe do të mundësohet vazhdimësia e proceseve të biznesit.

Siç njoftoi sot nënkryetarja e Odës, Aneta Trajkovska, kjo kërkesë në formë të Iniciativës tashmë është dorëzuar në Qeveri.

  • Ne mbështesim vaksinimin e detyrueshëm në sektorin publik, veçanërisht në shëndetësi, por besojmë se vaksinimi duhet të jetë i detyrueshëm në sektorin privat siç bëjnë shumica e vendeve europiane, duke përmendur të drejtën e punëtorit për mbrojtje në punë. Ne duhet të punojmë së bashku për të rritur nivelin e imunizimit, i cili është i nevojshëm për të arritur në një periudhë më të shkurtër kohore për të parandaluar mutacionet në virus. Prandaj, ne propozojmë që masa të hyjë në fuqi sa më shpejt, por t’u jepet një periudhë që të mund të vaksinohen personat e pavaksinuar që janë të punësuar, tha Trajkovska në një konferencë për media.

Sipas saj, punonjësit duhet të vaksinohen kundër KOVID-it, të kenë një vërtetim se janë prekur nga virusi ose të testohen dhe për këtë kur të vijnë në punë të dorëzojnë certifikatën përkatëse. Duke vepruar kështu, punëdhënësi duhet të mbajë të dhënat e duhura.

-Punonjësit duhet të posedojnë dhe të dorëzojnë për inspektim një vërtetim/konfirmim për imunizimin kundër KOVID (për marrjen e të paktën dy dozave të vaksinës), si dhe një çertifikatë/vërtetim për KOVID të kaluar në gjashtë muajt e fundit, duke llogaritur nga dita e shërimit. Për punonjësit që nuk janë vaksinuar ose që nuk janë ekspozuar ndaj virusit, testimi i detyrueshëm duhet të bëhet të paktën një herë në javë me analiza të shpejta të antigjenit me vetë-testim ose në qendra diagnostike publike ose private, sipas vendimit të punëdhënësit. Nëse punëdhënësi vendos për vetëtestim, ai duhet të kryhet në ambientet e punës dhe punëdhënësi duhet të përcaktojë vendin dhe kohën e vetëtestimit. Punëdhënësi duhet të mbajë shënime në një fletë regjistrimi e cila duhet të përmbajë datën e testimit, rezultatin e testit (pozitiv, negativ) dhe nënshkrimin e punëtorit, sqaroi Trajkovska.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!