Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 21/03/2019 | 11:00

Светски ден на лицата со Даунов синдром

Ширум светот датумот 21 март се одбележува како Ден на лицата со Даунов синдром. Целта е да се сензибилизира јавноста дека луѓето кои го имаат овој синдром заслужуваат да бидат вклучени во заедницата, да имаат услови да посетуваат училиште, да бидат прифатени од средината.

Светскиот ден на лицата со Даунов синдром е востановен во 2006-та година и се одбележува со најразлични активности, како театарски изведби, трки, работилници. Датумот е избран симболично 21-виот ден од третиот месец во годината, во знак на уникатноста на трисомија, 21-от хромозом кој предизвикува Дауновиот синдром.

Во знак на поддршка за лицата со даунов синдром, денеска ќе се носат шарени чорапи различни, и ќе се лакираат ноктите во различни бои.

Напишете коментар