fbpx
Поврзи се со нас

Вести

Светски ден на слобода на медиумите – професионално наспроти пропагандистичко новинарство

Објавено

на

Светот денес го одбележува 3 Мај, Меѓународниот ден на слободата на медиумите. Денот е одреден со цел да се даде значење на улогата на медиумите во градењето на мирно и праведно општество, да се дебатира околу слободите на новинарското изразување и да се потсети на принципите на новинарството. Одлуката за прогласување на Светскиот ден е донесена од Генералното собрание на Обединетите Нации во 1993 година, како резултат на генералната конференција на УНЕСКО, две години порано. Во резолуцијата на конференцијата се наведува дека независните медиуми се основен елемент на секое демократско општество.

„Професионалното наспроти пропагандистичкото новинарство, денес е повеќе од било кога предизвик за сите нас, да се обидеме да го одржиме квалитетот на новинарите кои ја негуваат слободната мисла како водич, низ пречките со кои се соочува светот, но и Северна Македонија. Одговорното и професионално новинарство токму во оваа кризна ситуација се покажа како клучно во насока на информирање на граѓаните. Затоа, Здружението на новинари на Македонија заедно со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, повикуваат на солидарност и поддршка, пред сè од јавноста, за новинарите и медиумските работници кои во изминатата година се соочуваат со големи здравствени, безбедносни, финансиски, но и етички предизвици, во обидот соодветно и навремено да ја информираат јавноста за случувањата поврзани со Ковид-19 пандемијата. Борбата против дезинформациите кои се покажаа како особено штетни во вакви предизвикувачки времиња е можна само со производство на објективни и точни информации и транспарентна работа на Владата и на другите јавни институции. Но, не е само пандемијата дел од сликата за новинарството и медиумите денес. Бавниот напредок на медиумските слободи на светските листи што ги мерат овие параметри покажува дека се потребни дополнителни напори на целата заедница во Северна Македонија, за посилен пробив кон листата на земји во кои медиумите се целосно слободни. Новинарството мора да се третира како јавно добро, а протокот на информациите не смее да биде ограничен.“, се вели во соопштението на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) по повод 3 Мај.

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Вработувања Полог:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!