Здравје и убавина
Тиква – кралица на есента со импресивни придобивки за здравјето
Тиквата е исклучително вкусна храна која има бројни здравствени придобивки. Иако луѓето најчесто ја сметаат за зеленчук, таа е овошје. Сепак, нутритивно повеќе е слична на зеленчукот отколку на овошјето.
Богата е со витамин А
Парче варена тиква од 245 грама содржи 49 калории, 0,2 грама маснотии, 2 грама протеини, 12 грама јаглени хидрати, 3 грама влакна и многу витамин А. Содржи и голем број други витамини и минерали: витамин Ц, калиум, манган, витамин Б2, витамин Е и железо.
Богата е со антиоксиданси
Слободните радикали се молекули формирани од метаболички процес во телото. Иако се многу нестабилни, тие имаат корисни улоги, како што се уништување на штетни бактерии. Сепак, прекумерниот број на слободни радикали во телото создава оксидативен стрес, кој е поврзан со хронични заболувања, вклучувајќи срцеви заболувања и рак.
Тиквите содржат антиоксиданси како што се алфа-каротин, бета-каротен и бета-криптоксантин. Тие можат да ги неутрализираат слободните радикали и да ги спречат да ги оштетат клетките.
Го зајакнува имунитетот
Благодарение на претходно споменатата содржина на витамини и минерали, тиквата го зајакнува имунолошкиот систем. Прво, има висока содржина на бета-каротин, кој вашето тело го претвора во витамин А. Студиите покажуваат дека витаминот А може да го зајакне имунолошкиот систем и да помогне во борбата против инфекциите.
Тиквата е исто така богата со витамин Ц, за кој се покажа дека го зголемува производството на бели крвни клетки, им помага на имунолошките клетки да работат поефикасно и го забрзуваат заздравувањето на раните.
Во прилог на двата витамини споменати погоре, тиквата е исто така добар извор на витамин Е, железо и фолна киселина за кои исто така му помагаат на имунолошкиот систем.
Го штити видот
Видот се намалува со возраста, а тиквата има голем број на хранливи материи што можат да го зачуваат. На неколку истражувања покажано е дека луѓето со поголем внес на бета-каротин имале значително помал ризик од катаракта, честа причина за слепило. Тиквата е исто така еден од најдобрите извори на лутеин и зеаксантин, две соединенија поврзани со помал ризик од макуларна дегенерација поврзана со возраста и катаракта.
Покрај тоа, содржи цврсти количини на витамини Ц и Е, кои дејствуваат како антиоксиданси и можат да ги спречат слободните радикали да ги оштетат вашите очни клетки.
Помага при слабеење
Иако е нутритивно богата, тиквата има малку калории, што значи дека помага при слабеење. Се состои од 94 проценти вода и е богат со растителни влакна, што може да помогне да се потисне апетитот.
Придонесува за здравјето на срцето
Тиквата е богата со калиум, витамин Ц и влакна, а сето погоре има корисен ефект врз срцето. На пример, луѓето со поголем внес на калиум имаат помал крвен притисок и намален ризик од мозочен удар.
Добра е за кожата
Тиквата е храна што е исклучително пријатна за кожата. Истражувањата покажуваат дека каротеноидите како бета-каротин можат да дејствуваат како природна заштита од сонце.
Како што прочитавте, тиквата е богата со витамин Ц, а тој е неопходен и за здрава кожа. Овој витамин е потребен за да произведе колаген, протеин кој ја одржува вашата кожа силна и здрава.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар