Рецепти
Пинса – Традиционален италијански специјалитет кој би можел да ја надмине пицата
Убава и мека како пица, пинсата е нејзина претходничка, која оваа година би можела да се врати на голема врата.
Некогашното јадење во кое уживале старите Римјани го оживеаа италијанските пинсерии во САД, а гастрономските познаватели најавуваат дека во 2020-та ова јадење би можело да стане хит. Во тоа придонесува и фактот дека тестото за пинса полесно е за желудникот отколку она за пица.
Постојат повеќе начини за подготовка на тестото, од употреба на повеќе видови брашно до употреба на ферментиран квасец. За која варијанта и да се одлучите, потребно е трпение за резултатот да биде миризлив облак од тесто, однадвор крцкаво, а одвнатре меко.
Во продолжение е основниот рецепт од гастростручњакот Веруске Анконитано. По желба може да експериментирате со додатоци, како комбинација на маслиново масло, сол, рузмарин или моцарела.
Состојки за пинса, односно за тестото:
800 g оризово брашно
150 g соино брашно
1/2 вреќичка сув квасец
20 g сол
10 ml маслиново масло
1 l ладна вода
Подготовка:
Со раце промешајте ги сите три видови на брашно, па потоа измешајте го и квасецот. Додадете 8 dl ладна вода и мешајте околу 3-4 минути. Во тестото додадете сол, измешајте, па додадете масло и продолжете да мешате. Додајте ја останатата ладна вода и мешајте, најмалку, уште 5 минути. Ставете го тестото во сад и оставете го во ладилник, најмалку 35 часа, можете и 48 часа. После тоа, тестото извадете го од ладилник и оставете го 3 часа или додека не се удвои. Вадете парчиња тесто, развлечете ги, распоредете ги на измрсен плех со масло и одозгора нанесете намирници по желба.
Печете во загреана рерна на 200 степени околу 10 минути.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар