Поврзи се со нас

Вести

Dozë të tretë të vaksinës kundër kovid në Gostivar kanë pranuar mbi 3000 persona

Објавено

на

Ka interes për pranim të dozës së tretë të antikovid vaksinës në Gostivar. Sipas të dhënave nga Shtëpia shëndetësore, ku në pikë të veçantë kryhet imunizimi kundër Korona virusit, dozë të tretë deri tash kanë pranuar mbi 3.000 qytetarë.

“Mund të thuhet se ka interes për dozë të tretë. Pjesa më e madhe e qytetarëve që vijnë t’a pranojnë janë nga gjenerata më e moshuar”, thotë dr. Dafina Bogdanoska nga Shtëpia shëndetësore Gostivar.

Vaksinimi me dozën e tretë në vendin tonë filloi në fundin e Shtatorit, së pari për qytetarë mbi 60 vjet, persona me gjendje imunologjike të kompromentuar dhe punonjës shëndetësorë, e pastaj edhe për gjithë të interesuarit e tjerë të marrin buster. Pa marrë parasysh me cilën vaksinë kanë qenë të shpuar dozën e parë dhe të dytë, e treta është Pfizer. Është e rekomanduar buster dozë të pranohet 6 muaj pas dozës së dytë. Kategori të ndryshme: pacientë në dializë, të transplantuar, pacientë onkologjik, pacientë të imunokompromentuar dhe pacientë që pranojnë terapi imunosupresive dhe imunomodulatore, mund t’a pranojnë pas tre muajsh.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Гостивар

Трета доза вакцина против ковид во Гостивар примиле над 3.000 лица

Објавено

на

Има интерес за добивање на трета доза антиковид вакцина во Гостивар. Според податоците од Здравствениот дом, каде на посебен пункт се врши имунизацијата против коронавирус, трета доза до сега примиле над 3.000 граѓани.

„Може да се каже дека има интерес за трета доза. Најголемиот дел од граѓаните кои доаѓаат да ја примат се од повозрасната генерација“, вели д-р Дафина Богданоска од Здравствен дом Гостивар.

Вакцинацијата со трета доза во земјава почна на крајот на септември, најпрво за граѓани над 60 години, лицо со имунокомпромитирачки состојби и здравствени работници, а потоа и за сите други заинтересирани да добијат бустер. Без оглед со која вакцина биле боцнати прва и втора доза, третата е исклучиво со Фајзер. Препорака е бустер доза да се прими 6 месеци после втората. Ризичните категории: пациенти на дијализа, трансплантирани, онколошки пациенти, имунокомпромитирани пациенти и пациенти кои примаат имуносупресивна и имуномодулаторна терапија, може да ја примат по три месеци.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена