Рецепти
Туршија- кралицата на есента и кисело уживање
Сигурно многупати сте слушнале колку е здраво да се конзумираат ферментирани намирници, настанати со природно вриење. Тие содржат пробиотички култури, кои се состојат од многу врсти корисни бактерии. Добрите бактерии се населуваат во нашите црева и ја создаваат цревната микрофлора.
Септемвриските денови домаќинките ги посветуваат на подготовка на зимниците, а туршијата е неизоставен дел. За подготовка на туршија е многу важно да се одберат задрви, свежи и неоштетени плодови. По ваша желба и ваш вкус, набавете жолти пиперики, зелен домат, краставици, морков и карфиол.
Ја одржува здрава цревната микрофлора
Цревната микрофлора е жив систем, кој се состои од добри и лоши бактерии. Лошите бактерии можат да го надваладеат имунитетот и да создадат големи тегоби. Нарушената рамнотежа на микроорганизмите, постепено може да се подобри со додавање на ферментирани намирници во исхраната. На тој начин, повеќе ќе преовладуваат добрите бактерии, кои ќе ја штитат надворешноста на цревата.
Го забрзува метаболизмот
Ако сакате да изгубите неколку килограми, секако јадете туршија, бидејќи таа го забрзува метаболизмот, лесно се вари, содржи малку калории и ве заситува. Поради големата содржина на влакна, ферментираните намирници го зголемуваат капацитетот за работа на цревата. Ги намалуваат тегобите кај лица кои не поднесуваат лактоза, бидејќи делумно ги разработуваат цревата. Воедно и го ублажуваат синдромот на иритирани црева.
Го регулира крвниот притисок
Ферментираните производи можат да имаат влијание и на крвниот притисок, на тој начин што доколку е премногу висок, тие го смалуваат. Научниците сметаат дека играат улога на спојки, слични на пептидите. Тие спојки се формираат во текот на ферментирањето на намирниците.
Рецепт за подготовка
Состојки:
Зелен домат
Корнишони
Морков
Карфиол
Пиперки
4 главици лук
3 корени од рен
Целер
20 гр. сенф во зрна
400 гр. сол
10 л. вода
Гранка винова лоза
Подготовка:
Количината на зеленчук не е одредена, а можете да искоритите толку зеленчук, колку што ќе собере вашето буре и да одберете зеленчук што го преферирате. Избере здрави плодови, исчистите ги и измијте ги добро. Карфиолот искинете го на крупни делови (цветови), доматот избушете го со вилушка на две – три места, а пиперките засечете ги во вид на крст, на врвот. Разделете ги чешнињата лук, но немојте да ги лупите.
Редете го зеленчукот во буре, така што ставате од се по малку. Посипете го со семките од сенфот и покријте го со листовите од целерот.
Подгответе ја саламурата, која што е најважен дел во правењето на туршија – помешајте 10 л вода и 400 гр сол во сад и мешајте додека не се раствори. Посипете го зеленчукот со готовата саламура, за добро да се покрие.
Направете обрач од гранчето винова лоза и ставете го преку зеленчукот. Оставете ја туршијата три дена и немојте да ја отворате. После три дена преточете ја течноста, еднаш дневено, додека туршијата не биде подготвена.
Туршијата ќе биде готова за две недели.
После тој период, растворете козерванс во саламурата.
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 2 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Македонијапред 3 месеци
Ваучери од 250 евра за студенти за набавка на електронски уред и грантови за млади за старт на свој бизнис
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Гостиарскипред 2 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград