Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 23/05/2019 | 09:50

Важни совети за избор при купување очила за сонце

Очила за сонце може да купите за 100 денари во супермаркет или за многу повеќе пари во специјализирана продавница, ги има за секој џеб. Но, бидете претпазливи. Не може да се каже дека сите очила се стандардизирани и сите нудат квалитетна заштита за вашите очи. Ви пренесуваме неколку совети на кои треба да се внимава при избор и купување на очила за сонце.

Колкава UV заштита треба да имаат очилата за сонце?

Секако обратете внимание на квалитетот на стаклото и СЕ знакот. Очилата треба да имаат заштита од UV-400 која ги филтрира сите опасни ултравиолетови таласи. Покрај тоа, очилата треба да имаат СЕ знак со кој производителот гарантира дека ги исполнува минималните услови во поглед на квалитет, пропишан од ЕУ.

На што треба да се внимава кога станува збор за бојата на очилата?

Која нијанса е најдобра?

Светлината е посебно јака на снег или на море. За ефикасна заштита од заслепување неопходна ви е потемна нијанса отколку во градска средина. Оние кои носат леќи исто би требало да се одлучат за потемна нијанса на очила. Уште нешто што треба да знаете без разлика на тоа колку очилата се темни или светли, нијансата не влијае врз UV заштитата.

Колку чинат добри очила за сонце?

Напишете коментар