Здравје и убавина
Ви се јаде сладолед на зима? – Слободно почестете се!
Следниот пат кога ќе ве фати мерак да јадете сладолед во зима или кога вашето дете ќе ви побара од омилениот десерт на студено време, не двоумете се, слободно исполнете ја желбата. Предрасуда е дека сладоледот е наменет само за „летна шема“. Напротив, препораките и објаснувањата на светски познати лекари се движат токму во спротивна насока: Да се јаде сладолед на ниски температури е корисно за здравјето.
Конзумирањето на сладолед во зима е подобро отколку во лето, поради температурната разлика помеѓу телото и надворешната средина, која е помала отколку при поголеми жештини, што значи дека се избегнува „температурен шок“ за организмот. Од таму и навиките на населението во скандинавските земји, кои јадат сладолед во зима, а пијат топли чаеви во лето, бидејќи на тој начин се намалува потењето кое на лето е поинтензивно.
Уште една убава вест за оние кои го сакаат сладоледот, но се плашат дека од ледениот десерт ќе ги „фати“ грлото. Сладоледот не предизвикува воспаление на грлото. Вакви проблеми, особено во зимскиот период, доаѓаат како резултат на вирусна или бактериска инфекција, преку валкани раце, играчки кои децата ги ставаат во уста или од друго, веќе заразено лице кое кашла во наша близина. Сепак, не треба да се заборави дека сладоледот треба да се јаде умерено, во помали количини и побавно.
И на крај неколку интересни факти за сладоледот:
-На Хрватското приморје од пред неколку години вистински хит стана сладоледот од канабис. Мајсторите што го прават откриваат дека се состои од 70 отсто брашно од канабис, млеко, шеќер, павлака и шлаг.
-Најскапиот сладолед на светот се служи во луксузно одморалиште во Јужна Калифорнија. Едно стапче сладолед, чини илјада долари. Не паѓајте во невсвест, и рецептот како и цената е екстравагантен. Сладоледот се прави од деланки од 24 каратно злато, смрзнати во „Текилас Премиум Клас Азул Ултра“, специјална марка текила, што се продава по цена од 1500 долари од шише.
-Сладоледот задолжително во својот состав има и воздух. И тоа од 30 до 120 отсто. Толку е дозволеното зголемување на масата на сладоледот, според Правилникот за млечни производи.
-
Гостиварпред 1 месец
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 недели
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 недели
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
Во среда прва проба за бадниковата поворка во Гостивар – Пријавете ги дечињата
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Манастирот Преображение во Циглана осветлен за Бадник
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија: НОВОГОДИШНО „НАРАЧАНО“ ИНТЕРВЈУ со Дедо Мраз | Gostivarpress.mk