Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Вкусна и неверојатно корисна, зелката е пријател на вашето здравје!

Објавено

на

Зелката е многу хранлива и богата со витамин Ц, влакна и витамин К, има многу малку калории и импресивна содржина на хранливи материи.

Иако можеби изгледа како зелена салата, таа всушност припаѓа на родот Brassica, кој исто така вклучува брокула и ротквици. Го има во различни облици и бои, вклучувајќи црвена, виолетова, бела и зелена, а листовите може да бидат збрчкани или мазни. Овој зеленчук се одгледува низ целиот свет илјадници години и може да се најде во различни јадења. Покрај тоа, зелката е полна со витамини и минерали.

Зелката е полна со хранливи материи

Иако зелката има многу малку калории, има импресивна содржина на хранливи материи. Таа е полна со протеини, влакна, витамин К, витамин Ц, манган, калиум, калциум, магнезиум и фолна киселина.

Зелката, исто така, содржи мали количини на други микронутриенти, вклучувајќи витамин А, железо и рибофлавин. Витаминот Б6 и фолатите се неопходни за многу важни процеси во телото, вклучувајќи го енергетскиот метаболизам и нормалното функционирање на нервниот систем. Покрај тоа, зелката е богата со растителни влакна и содржи моќни антиоксиданси. Антиоксидансите го штитат телото од оштетување предизвикано од слободните радикали. Зелката е особено богата со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој може да не заштити од срцеви заболувања, одредени видови на рак и губење на видот.

Може да помогне да се држи под контрола воспалението

Воспалението не е секогаш лошо. Всушност, телото се потпира на воспалителен одговор за да се заштити од инфекција или да го забрза заздравувањето. Овој тип на акутно воспаление е нормален одговор на повреда или инфекција. Од друга страна, хроничното воспаление кое се јавува во подолг временски период е поврзано со многу болести, вклучувајќи срцеви заболувања, ревматоиден артритис и воспалителна болест на цревата. Зеленчукот како зелката содржи многу различни антиоксиданси за кои е докажано дека го намалуваат хроничното воспаление.

Зелката е полна со витамин Ц

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е витамин растворлив во вода кој има многу важни улоги во телото. На пример, тој е потребен за производство на колаген, најзастапениот протеин во телото. Колагенот дава структура и флексибилност на кожата и е клучен за правилното функционирање на коските, мускулите и крвните садови. Покрај тоа, витаминот Ц му помага на телото да го апсорбира нехемското железо, вид на железо кое се наоѓа во растителната храна. Покрај тоа, тој е моќен антиоксиданс.

Една шолја (89 g) сечкана црвена зелка содржи 56 проценти од препорачаниот внес на витамин Ц, исто толку што се наоѓа во мал портокал.

Помага за подобрување на варењето

Зелката богата со растителни влакна е одлична опција доколку сакаме да го подобриме дигестивното здравје. Овој крцкав зеленчук е полн со нерастворливи влакна кои се погодни за цревата, еден вид јаглени хидрати кои не можат да се разложат во цревата. Нерастворливите влакна помагаат во одржувањето на здравјето на дигестивниот систем и поттикнуваат редовно празнење на дебелото црево.

Покрај тоа, зелката е богата со растворливи влакна, за кои е докажано дека го зголемуваат бројот на корисни бактерии во цревата, бидејќи влакната се главен извор на гориво за добрите бактерии како што се бифидобактериите и лактобацилите. Овие бактерии вршат важни функции како што се заштита на имунолошкиот систем и производство на критични хранливи материи – витамини К2 и Б12.

Јадењето повеќе зелка е одличен начин да го одржиме нашиот дигестивен систем здрав и да работи правилно.

Добро е за здравјето на срцето

Црвената зелка содржи моќни соединенија наречени антоцијани. Тие му даваат на овој вкусен зеленчук живописна виолетова боја. Антоцијаните се растителни пигменти кои припаѓаат на семејството на флавоноиди. Многу студии имаат покажано врска помеѓу јадењето храна богата со овој пигмент и намалениот ризик од срцеви заболувања.

Зелката содржи повеќе од 36 различни видови на моќни антоцијани, што ја прави одличен избор за здравјето на срцето.

Може да го намали крвниот притисок

Високиот крвен притисок погодува повеќе од милијарда луѓе ширум светот и е главен фактор на ризик за срцеви заболувања и мозочен удар. Лекарите често ги советуваат пациентите со висок крвен притисок да го намалат внесот на сол. Сепак, неодамнешните докази сугерираат дека зголемувањето на калиумот во исхраната е исто толку важно за намалување на крвниот притисок. Калиумот е важен минерал и електролит кои му се потребни на телото за правилно функционирање. Една од нејзините главни задачи е да помогне во регулирањето на крвниот притисок преку спротивставување на ефектите на натриумот во телото. Калиумот помага да се излачува вишокот натриум преку урината. Исто така, ги релаксира ѕидовите на крвните садови, што го намалува крвниот притисок.

Иако и натриумот и калиумот се важни за здравјето, модерната исхрана има тенденција да содржи премногу натриум и премалку калиум.

Црвената зелка е добар извор на калиум. Јадењето повеќе зелка богата со калиум е вкусен начин за намалување на високиот крвен притисок и може да помогне да се одржи во здрав опсег.

Зелката треба да биде незаменлив дел од нашата исхрана

Освен што е исклучително здрава, зелката е и вкусна. Може да се јаде сирова или варена и да се додаде во широк спектар на јадења како што се салати, супи, чорби. Овој зеленчук дури може да се ферментира и да се направи кисела зелка.

Покрај тоа што може да се прилагоди на многу рецепти, зелката е исклучително достапна и евтина. Без разлика како ја подготвуваме зелката, додавањето на овој зеленчук во исхраната е вкусен начин за подобрување на нашето здравје.

Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 1 ден

Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Сообраќајна несреќа во Гостивар: Повредени пет лица, оштетени пет возила

Македонијапред 2 недели

Нови цени на горивата од полноќ!

Гостиварпред 3 недели

Букви на кирилица и глаголица и македонското знаме на натписот Гостивар во пресрет на 24 Мај

Гостиварпред 3 недели

Осквернавено срцето со македонското знаме и букви на натписот Гостивар

Гостиварпред 3 недели

Инцидент во угостителски објект во Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Како да се реши сообраќајниот хаос во Гостивар? Гужви по улиците, паркира кој каде сака…

Видео емисиипред 3 дена

Гледајте денес – Видео интервју со д-р Стојо Бошкоски

Гостиварпред 2 недели

Духот на работните акции живее и денес, Здружението на акцијаши Гостивар верно на мисијата

Гостиварпред 3 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 3 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 5 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 5 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 6 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 6 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 9 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 9 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 10 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена