Поврзи се со нас

Гостивар

Во гимназијата во Ростуше само 12 матуранти, во Центар Жупа 18

Објавено

на

Поради масовната миграција присутна во општините Маврово и Ростуше и во Центар Жупа, години на ред опаѓа бројот на ученици во основните, што условува се помал број на ученици и во средните училишта.

Потврда за тоа е и бројот на учениците кои во оваа учебна година го завршуваат образованието во гимназиите во двете општини.

„Во нашето училиште, каде наставата се изведува на македонски јазик,  средното образование го завршуваат 12 ученици. Сите се пријавени за полагање државна матура“, изјави за МИА, Исмет Абдули, директор на гимназијата во Ростуше.

Тој исто така информираше дека според Конкурсот на МОН за упис во прва година за учебната 2023/2024 година квотата изнесува 68 ученици во две паралелки, што тешко се верува дека ќе биде пополнета.

Идентична квота за упис во прва година има и во гимназијата „АТА“ во Центар Жупа, каде се предвидени две паралелки од по 34 ученици, една со настава на македонски и една на турски наставен јазик.

„Што се однесува до учениците кои го завршуваат средното образование, нивниот број е 18, од нив еден ученик е од наставата на македонски и 17 на турски наставен јазик. Сите се пријавени за полагање државна матура“, рече за МИА, Мунир Бастри, реководител на секторот за образование во општината.

Доколку се направи споредба, бројот на матуранти во последните две години во Ростуше е помал за 18, додека во Центар Жупа за пет.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена