Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 05/12/2018 | 16:52

Во Гостивар отворена изложба за животот и делото на Ченто

Во Центарот за култура АСНОМ во Гостивар, денес беше отворена изложбата „Ченто – биографија низ фотографија“ на историчарот Рубин Белчески. Изложбата содржи дваесетина паноа, на кои се прикажани околу 250 фотографии, записи и документи врзани за животот и делото на првиот претседател на Президиумот на АСНОМ.

Како што беше речено на отворањето, целта на изложбата е да се долови животниот пат на Методија Андонов – Ченто, на еден поинаков начин.

„На фотографиите е прикажан животот на Ченто, од неговото раѓање, до неговата смрт“, рече Радислав Ѓиноски, претседател на Сојуз на борци Гостивар.

Авторот објасни дека фотографиите и документите ги собирал повеќе години, истражувал во македонските музеи, институции, приватни архиви, а голема помош имал и од семејството на Ченто. Тој истакна дека планира да објави и публикација – фотомонографија посветена на оваа значајна историска личност од македонската историја.

„Со осамостојувањето на Македонија, почна почесто да се зборува за името на Ченто и поголем број на публицисти, историчари, новинари почнаа да пишуваат за неговите лик и дело. Тоа беше поттик и за мене, и јас да дадам свој придонес во расветлувањето, а пред се` во презентирањето на ликот и делото на Ченто“, рече Белчески.

Изложбата ќе биде поставена во Центарот за култура во Гостивар, десетина дена. Истата до сега е претставена низ сите поголеми градови во Македонија, а со неа лани се одбележаа 115 години од раѓањето и 60 години од смртта на Ченто.

Напишете коментар