Вести
Во време на епидемија на алергии на глутен -рецепт за безглутенски лепчиња
Едно од најдобрите и најомилените безглутенски брашна на домаќинките е брашното од леблебии. Леблебиите се вкусни и во форма на брашно и во форма на зрна. Ова е рецепт, мешавина од брашно од леблебии и од безглутенско брашно микс Б(кое може да се најде во продавници за здрава храна). Потребни се следниве состојки:
-1 мала лажичка шеќер
-1 кеса сув квасец
-300гр безглутенско брашно микс Б
-100гр брашно од леблебии
-1 мала лажичка сол
-2 супени лажички маслиново масло
-150мл млака вода
-сусам
-малку масло
1. Стевете го квасецот во топлото млеко со шеќер и една лажичка брашно. Оставете го да стаса.
2. Во садот за месење тесто ставете брашно (измешаното безглутенско и од леблебии) , сол и масло. Ставете го надојдениот квасец и млака вода, потоа со миксер, со металните маталки за тесто, матите 5-7 минути, да се соедини. Тестото е меко и лепливо и такво треба да биде. Покријте го тестото со фолија и крпа за да надојде.
3. Вака подготвеното тесто поделете го на 8 делови
4. Од сите 8 делови формирајте лепчиња во форма на топцинја со замастени раце. Потоа наредете ги во плех и покријте ги со фолија уште 20 минути.
5. Додека лепчињата одмараат загрејте ја рерната на 190 степени.
Вака подготвените лепчиња ќе бидат меки внатре, а крцкави од надвор.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар