Поврзи се со нас

Гостивар

За прв пат сондажно археолошко истражување на Калето кај гостиварското село Равен

Деновиве започнаа работите за археолошко истражување на локалитетот Кале, кај гостиварското село Равен. Калето се наоѓа на околу 1 километар западно од селото, на надморска висина од 790 метри. Ископувањата ќе се одвиваат во период од еден месец и се очекува да одгатнат многу тајни и непознати факти за локалитетот, што понатаму ќе води кон негова заштита.

„Ние всушност правиме еден историски исчекор во гостиварско и ги правиме првите сондажни археолошки истражувања, коишто ќе имаат цел за еден вид на заштита на археолошки локалитети. Како што ни беше проектот во Ѓоновица, истите постапки ги правиме и во Равен на локалитетот Калаја. За наша среќа, во 1953 година бил регистриран како споменик на култура, но тој документ  донесен без елаборација, без одредување на вредностите на самиот локалитет. Нашата цел е всушност да направиме еден детален пресек на локалитетот и да му ги дадеме тие историски и културни вредности и со тоа една ревалоризација со која сеопфатно ќе го ставиме локалитетот под заштита.“, објасни д-р Сања И. Велкоска, од Националниот конзерваторски центар.

Проектот е на Конзерваторскиот центар од Гостивар, а во реализацијата учестуваат стручни екипи од Арxеолошкиот Музеј, од Националниот конзерваторски центар, како и истржувачи од катедра по Археологија при Филозофскиот факултет во Скопје.

 „Имаме еден навистина добар тим, полн со позитивна енергија, кој работи многу посветено, под под раководство на д-р Сања И. Велкоска, во соработка со Буњамин Џемаили од Археолошкиот Музеј и стручниот консултант од Филозофскиот Факултет проф. д-р Виктор Лилчиќ Адамс, како и надворешните соработници археолози Даниел Ѓорѓиевски и Сали Ислами. Во ископувањата се вклучени и студенти од Институтот за историја на уметноста со археологија“, рече директорот на Конзерваторски центар Гостивар, Муса Селими.

Велкоска вели дека ова е прв чекор во заштита на Калето, но долгорочно ќе се работи, локалитетот не само да биде истражен, туку да се промовира и како атрактивно туристичко место.

Од Конзерваторскиот Центар во Гостивар нагласија дека за проектот добиваат поддршка и имаат добра соработка со месното население и со полицијата.

Проектот финансиски е поддржан од Министерството за култура, во склоп на годишната програма за 2019 година.

 

Сподели:
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

анкета:

Каде ќе одите на одмор ова лето?

Резултати од анкетата

Отворени огласи за вработување во полог:

- Кошаркарски клуб Гостивар А.Д
- VILLA Group DOOEL
- M&M Медија ДООЕЛ Гостивар
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!