Здравје и убавина
За што е добро темното чоколадо?

Темното чоколадо содржи висок процент на какао, поради што се смета за исклучително здраво, особено во споредба со другите чоколади. Темното чоколадо е полно со хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Богато е со антиоксиданси и минерали и може да ве заштити од бројни болести.
Сепак, темното чоколадо може да содржи и големи количини шеќер и калории, па затоа е важно да знаете како да ја изберете најздравата опција и како да ја консумирате.
Што го прави темното чоколадо различно од другите?
Темната чоколада се разликува од обичната млечна чоколада првенствено по процентот на какао. Најздрави чоколади се оние кои имаат минимум 75% какао во својот состав. Колку е поголем процентот на какаото, толку темното чоколадо ќе има погорчлив вкус, но во исто време ќе биде и поздраво и похранливо. Поради високата содржина на какао, темното чоколадо често има помалку шеќер во својот состав, поради што се смета за поздрава опција.
Благодарение на поголемиот дел од какаото, темното чоколадо има поинтензивен и побогат вкус. Тие може да вклучуваат ноти на горчливо какао, овошни или цветни ароми, како и нијанси на вкусови на јаткасти плодови. Темното чоколадо се смета за поздраво од млечното бидејќи содржи антиоксиданси, флавоноиди и други хранливи материи кои можат да имаат корисен ефект врз здравјето на срцето и циркулацијата на крвта.
Сепак, важно е да се консумира умерено.
Калорична и хранливата вредност на темното чоколадо
Темното чоколадо е богато со витамини А, Е и К, а е добар извор на железо и магнезиум.
Квалитетното темно чоколадо содржи и пристојна количина на растворливи влакна, поради што позитивно влијае на варењето. Дури и 100 грама црно чоколадо со 70-85% какао содржи 11 грама влакна.
Калориската и хранливата вредност на темното чоколадо може да варира во зависност од пропорцијата на какаото, дополнителните состојки и големината на порцијата. Еве ги приближните вредности за 100 грама темно чоколадо со висока содржина на какао (околу 70-85%): калории: приближно 500-600 kcal, масти: околу 30-40 грама, од кои повеќето се заситени масти, јаглехидрати: околу 30-40 грама, од кои повеќето се шеќери, протеини: околу 7-9 грама, влакна: околу 10-15 грама, во зависност од содржината на какао. Исто така темното чоколадо може да биде добар извор на минерали како железо, бакар и магнезиум особено ако содржи висока содржина на какао.
Важно е да се напомене дека темното чоколадо, и покрај потенцијалните здравствени придобивки, содржи и значителни количини на масти и калории. Затоа умерената потрошувачка е клучна.
Кое темно чоколадо е најдобро?
Квалитетот на темното чоколадо се одредува според процентот на какао во неговиот состав. Колку е поголема бројката, толку е поздрава, а се смета дека треба да содржи минимум 75 отсто какао.
Исто така, самото потекло на какаото игра клучна улога во оценувањето на квалитетот на темното чоколадо. Ако се работи за органско какао, од сертифицирани плантажи, таквото чоколадо ќе биде многу поздраво од она од преработено, индустриско какао.
Кога зборуваме за квалитетот на темното чоколадо, важна улога играат дополнителни состојки како природни екстракти, овошје, јаткасти плодови или зачини, кои можат да додадат сложеност на вкусот и да го подобрат искуството од консумирање темно чоколадо.
Идеален е за вегани и за оние кои постат
Идеалното задоволство за веганите, вегетаријанците и луѓето кои постат е токму темното чоколадо. Обично е посно, но задолжително внимавајте на составот кога го купувате.
Темното чоколадо со висока содржина на какао може да содржи антиоксиданси и хранливи материи кои го поттикнуваат здравјето, вклучувајќи флавоноиди, железо и магнезиум, што може да биде корисно и за веганите и за оние кои постат.
Темното чоколадо може да ги задоволи слатките желби без потреба од млечни или животински состојки, што е корисно за веганите кои бараат алтернативи за традиционалните слатки.
Помалку дебелее од обичното чоколадо
Темното чоколадо има помалку шеќер од обичното, поради што често се препорачува како задоволство доколку сте на одредена диета за слабеење.
Со оглед на тоа што има поинтензивен и посилен вкус од обичниот, нема да можете да јадете голема количина одеднаш, како што е случајот со обичното и затоа ќе го намалите внесот на калории.
Сепак, од клучно значење е да се запамети дека умереноста и целокупниот внес на калории играат клучна улога во управувањето со тежината. Така, додека темното чоколадо може да биде поздрав избор поради неговиот состав, прекумерната потрошувачка на секаков вид чоколада може да доведе до зголемување на телесната тежина доколку не се следи внесот на калории.
Позитивно влијае на варењето
Темното чоколадо може да содржи значителни количини на влакна. Влакната се важни за варењето бидејќи помагаат во регулирањето на дигестивниот систем, го поттикнуваат редовното празнење на цревата и помагаат во одржување на здрава цревна флора.
Кофеинот и теоброминот, природни соединенија кои се наоѓаат во какаото, можат да дејствуваат како благ стимуланс на цревата. Може да ги стимулира цревата и да го олесни празнењето кај некои луѓе.
Сепак, важно е да се забележи дека луѓето со чувствителен дигестивен систем или одредени состојби, како што е синдромот на нервозно дебело црево (IBS), може да реагираат различно на конзумирањето темно чоколадо. Во тие случаи, умереноста е клучна.
Има исклучителни здравствени придобивки
Темното чоколадо содржи висок процент на флавоноиди и други антиоксиданси. Антиоксидансите помагаат во борбата против оштетувањето на слободните радикали во телото, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања, воспаление и други хронични заболувања.
Некои студии сугерираат дека умереното консумирање темно чоколадо може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Ова се должи на присуството на антиоксиданси и флавоноиди кои можат да имаат корисен ефект врз здравјето на крвните садови и да го намалат воспалението.
Темното чоколадо може позитивно да влијае и на расположението поради присуството на соединенија како теобромин, кој може да го стимулира ослободувањето на ендорфин и серотонин, невротрансмитери поврзани со чувството на среќа и задоволство.
За што е добро темното чоколадо?
Редовното консумирање темно чоколадо е поврзано со намален ризик од срцеви заболувања. Антиоксидансите и флавоноидите присутни во темното чоколадо можат да го подобрат здравјето на крвните садови, да го намалат крвниот притисок и да го намалат воспалението и оксидативниот стрес, што може да придонесе за здравјето на срцето.
Може да ги подобри и когнитивните функции, односно меморијата, концентрацијата и расположението.
Антиоксидансите присутни во темното чоколадо можат да помогнат во борбата против штетите предизвикани од слободните радикали, а со тоа го намалуваат ризикот од болести поврзани со оксидативниот стрес.
Како што веќе споменавме, темното чоколадо содржи минерали како што се магнезиум, железо, бакар и манган, кои се важни за општото здравје.
Поради содржината на теобромин и малата количина на кофеин, темното чоколадо исто така може да обезбеди благ енергетски поттик и да помогне да се зголеми будноста и концентрацијата.
Рецепт за домашно темно чоколадо
Потребни состојки:
- Какао
- Кокосово масло
- Мед или друг засладувач
- Прстофат сол
Подготовка:
Растопете две или повеќе лажици кокосово масло (зависи од количината што ја правите), потоа додадете околу 7 лажици какао и една до две лажички мед.
Сè убаво измешајте и истурете во калап. Оставете го во фрижидер да се стегне. По желба можете да му додадете овошје или јаткасти плодови како бадеми, лешници, ореви, а можете да додадете и кокос, како и цимет или други зачини по желба.
Не ви треба посебен калап. Оваа чоколада можете да ја направите и во обични калапи за мраз.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 1 месец
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 1 недела
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 2 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог