Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 13/02/2019 | 15:40

Забрана за увоз на мандарини од Турција во Р.Српска – Според АХВ нема небезбедни мандарини на македонскиот пазар

Надлежните инспекциски служби на Република Српска донесоа забрана за увоз на над 10.000 килограми мандари со потекло од Турција, за кои се утврдило дека имаат зголемено присуство на пестициди. Во анализираните примероци од мандарина утврдено било присуство на пестицидот фенвалерат над пропишаните вредности.

Агенцијата за храна и ветеринарство соопшти дека на македоснкиот пазар нема небезбедни мандарини. „АХВ досега нема добиено нотификација дека на пазарот на нашата земја се пласирани небезбедни мандарини, вклучително и мандарини кои се увезуваат од Република Турција. Инспекциските служби вршат континуирани контроли и на пратките со цитрусно овошје кои се увезуваат во земјава, вклучително и на увозот на мандарини од Република Турција. Во рамки на контролите при увоз и на овој тип овошје, по потреба, се земаат мостри за лабораториско испитување, вклучително и за евентуално утврдување на присуство на пестицидот поради кој била изречена забраната за увоз на мандарини по потекло од Република Турција во Република Српска. Пратки со посоченото цитрусно овошје од Турција во земјава, лабораториски се тестирани во месец декември 2018 година, а во фаза на лабораториско тестирање се и мострите кои инспекторите за храна на Агенцијата за храна и ветеринарство ги земаа овој месец. Во испитаните мостри во декември 2018 година, не се утврдени отстапувања во поглед на безбедносните критериуми за цитрусното овошје. Досегашните, со години извршени испитувања на безбедноста на цитрусното овошје, покажуваат резултати во граници на дозволеното, поради што не се изречени ниту забрани за увоз.“, соопшти Агенцијата.

Минатата година во земјава биле увезени повеќе од 8.6 милиони килограми мандарини, најмногу од Турција и соседна Грција.

Напишете коментар