Поврзи се со нас

Вести

BNJVL bëri thirrje që tatimi për pronë të paguhet për të shmangur pagesën me detyruarim

Објавено

на

Në komunat është në proces procedura për dorëzimin e vendimeve për tatimin në pronë dhe vendimet për taksën komunale për vitin 2022, njoftoi BNJVL.

Në gjysmën e dytë të muajit prill, theksojnë ata, disa nga komunat do të zbatojnë vendimet për ndalimin e mjeteve bankare, bllokada për vendimet e papaguara për vitin 2019, pra për ata tatimpagues që nuk kanë shlyer detyrimet e tyre prej tre vitesh dhe për të gjithë tatimpaguesit që kanë borxh. Mbi këtë bazë, ata mund të shlyejnë borxhin e tyre deri më 15 prill në bazë të vendimeve të tatimit në pronë dhe në bazë të vendimeve të taksës fikse  komunale pa kosto shtesë.

  • U bëjmë thirrje të gjithë personave fizikë dhe juridikë që nuk kanë deklaruar pasurinë në zonën e bashkive apo ndryshime në pronë, të bëjnë të njëjtën gjë sa më shpejt që të jetë e mundur, për të shmangur gjobat për mos raportim të pasurisë që në përputhje me ndryshimet në Ligjin për tatimet në pronë nga korriku 2021, lëvizin nga 300 deri në 10000 euro për personat juridikë, nga 50 deri në 500 euro për personat përgjegjës në personat juridikë, ndërsa për personat fizik gjoba për mos raportim, gjegjësisht mosdorëzimi i deklaratës tatimore është në vlerë deri në 250 euro, me çka pasohet me procedurë përkatëse kundërvajtëse, thuhet në njoftimin e BNJVL-së.

Në kuadër të kompetencave ligjore të vetëqeverisjes lokale, shtuan ata, komunat ushtrojnë mbikëqyrje dhe kontrolle mbi të gjithë personat fizik dhe juridik, me qëllim të përcaktimit ligjor, të drejtë dhe me kohë të tatimit në pronë për të mundësuar tatim të drejtë.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 2 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 3 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Спортпред 4 недели

ФК Гостивар по 9 години се врати во Првата македонска фудбалска лига

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 2 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Гостиварпред 2 недели

ПИСМА: Стотина родители инсистираат на целодневна настава во ОУ „Гоце Делчев“ Гостивар

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Македонија

ЗЕЛС повика да се плати данокот на имот за да се избегне присилна наплата

Објавено

на

Во општините во тек е постапката за доставување на решенијата за данок на имот и решенијата за комунална такса фирмарина за 2022 година, соопшти ЗЕЛС.

Во втората половина на месец април, посочуваат, дел од општините ќе спроведуваат и решенијата за забрана на средства во банка блокади за неплатени решенија за 2019 година, односно за оние даночни обврзници кои три години не ги платиле своите обврски при што сите даночни обврзници кои должат по овој основ можат најдоцна до 15 април да го подмират својот долг по основ на решенија за данок на имот и по основ на решенија за комунална такса фирмарина без дополнителни трошоци.

– Ги повикуваме сите физички лица и правни лица кои го немаат пријавено својот имот на подрачјето на општините или промените на имот, да го сторат истото во најкраток можен рок, за да ги избегнат глобите за непријавување на имотот кои согласно измените на Законот за даноци на имот од јули 2021 година, се движат од 300 до 10000 евра за правни лица, од 50 до 500 евра за одговорните лица во правните лица, додека за физички лица глобата за непријавување, односно неподнесување на даночна пријава е во висина до 250 евра, при што за истото следи соодветна прекршочна постапка, се вели во соопштението од ЗЕЛС.

Во рамките на законските надлежности на локалната самоуправа, додаваат, општините вршат надзор и контроли врз сите физички и правни лица, со цел законски, правилно и навремено утврдување на данокот на имот со цел овозможување праведно и правично оданочување.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена