Поврзи се со нас

Вести Гостивар

Зголемени квотите за лекови на рецепти за април

Управниот одбор на Фондот за здравство донесе одлука за линеарно зголемување на квотите за лекови на рецепт за април, за дополнителни 12.000 денари.

„Одлуката е донесена поради сезонските алергии и прогласената епидемија на морбили на територија на цела држава, но и по направена сондажа за искористеност на квоти која изнесува 85% до 90%. Ова зголемување е обезбедено за секоја здравствена установа – аптека, освен за апеките со максимална месечна квота од 650.000 денари и ќе важи само за месец април. Фондот континуирано ја следи достапноста до лековите на рецепт и работи на обезбедување подобра снабденост со лекови во текот на целиот месец. Фондот продолжува внимателно да ги следи состојбите со достапноста на лековите на рецепт во аптеките. Ова го прави со цел осигурениците да може да ги подигнуваат потребните лекови во аптеките, во близина на нивното место на живеење.“, наведуваат од Фондот за здравствено осигурување.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!