Поврзи се со нас

Бизнис

Зошто лиценците се многу важни за онлајн обложувањето?

Објавено

на

Онлајн обложувањето станува се популарно не само во Македонија туку насекаде во светот. Тоа е причината што бројот на обложувалници достапни на интернет се зголемува речиси секојдневно. Ова може да го потврдите со помош на било кој популарен интернет пребарувач. Пребарајте клучни зборови како што се oblozuvalnici mk и ќе добиете стотици или илјадници резултати. Од една страна тоа е добро за играчите бидејќи имаат повеќе избор, од друга страна тоа значи дека им е потребно повеќе време да ги одвојат добрите опции од просечните.

Многу фактори влијаат на рејтингот на една онлајн обложувачница. Подолу ќе ги наброиме некои од нив:

  • Бонуси/промоции
  • Платежни средства
  • Број на спортови
  • Број на натпреварувања и опции за обложување
  • Корисничка поддршка
  • Лиценца

Иако ја ставивме на последно место, лиценцата не е помалку важна од сите работи кои ги набројавме погоре.

Што претставуваат лиценците за онлајн обложувалници и зошто се важни?

Во светот на онлајн кладилниците, лиценците се еден од најдобрите показатели за сериозноста и професионалноста на сајтовите насочени кон овозможување вакви услуги. Со помош на лиценците, обложувалниците создаваат безбедна и одговорна околина и потврдуваат дека ги почитуваат важечките закони во оваа област. Дополнително, тие одговараат пред надлежните тела и се соочуваат со одговорност доколку не ги почитуваат правилата.

Секако, играчите може да се регистрираат и во нерегистрирани онлајн обложувалници, но ризикуваат да се соочат со проблеми кои можат да се разрешат низ долги и мачни судски постапки. Добрата вест е дека повеќето сајтови од овој вид се лиценцирани. Тие најчесто имаат лого на почентата страница која го потврдува тоа. Доколку нема лого, вообичаено за овие сајтови е да ја истакнат својата лиценца на дното од почетната страница каде исто така се наоѓаат податоци за сопственикот и адресата.

За да добијат ваква потврда, сајтовите се темелно испитувани и проверувани од надлежните тела. Истото се однесува и за сопствениците кои стојат позади овие кладилници. Многу често се случува тие да не добијат лиценци доколку се утврди дека сопственикот (претпријатието) позади нив било вклучено во соминителни бизниси и трансакции во минатото или било поврзано со нелегални активности.

Понатака, независни тела се ангажирани да извршат финансиска ревизија на работењето на операторот. Системот на обложување во смисла на брзина на ставање и потврдување облози, исплата, и слично е тестиран повеќе пати пред да биде потврдена неговата ефикасност.

Доколку онлјан обложувалницата не ги задоволува сите бара и стандарди, регулаторното тело има право да не ја одобри лиценцата. Телото исто така може да ја повлече посточеката лиценца или да го ограничи издавањето на нова се додека истиот не ги задоволи стандардите.

Регулаторни тела кои издаваат лиценци

Постојат голем број на регулаторни тела кои издаваат лиценци. Некои од нив го прават тоа на глобално ниво, додека други издаваат лиценци во одредени региони или земји. На пример, UK Gambling Commission (UKGC) е регулаторно тело во Обединетото Кралство кое се грижи за англиските играчи. Други познати земји и територии кои издаваат лиценци се Малта (Malta Gaming Authority), Гирбалтар, Курасао, островот Ман и Костарика.

Каде да најдете добри онлајн обложувалници со лиценца?

Откако образложивме зошто е подобро да се обложувате на сајтови кои имаат лиценца, време е да ве советуваме како да ги најдете најдобрите меѓу нив. Играчите најчесто ги користат популарните интернет пребарувачи како Гугл или Јаху кога имаат потреба од вакво нешто. Како што кажавме претходно, вакво пребарување ќе обезбеди илјадници резултати.

Друг начин да дојдете до солидни лиценцирани онлајн обложувалници е да користите сајтови за рецензија. Имајте предвид дека многу од овие портали соработуваат со самите обложувалници, па често препораките се засноваат на нивните бизнис врски. Затоа, доколку користи сајт за рецензија, проверете ја неговата историја и држете се до платформите кои имаат добра репутација и докажано им помогнале на голем број играчи да најдат добри лиценцирани обложувалници.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена