Здравје и убавина
Зошто магдоносот треба да е дел од секое ваше зготвено јадење?
По потекло од централниот и источниот медитерански регион, магдоносот е цветно растение кое е натурализирано во Европа и широко се користи како свежа или сушена билка во јадењата низ светот.
Магдоносот има зелена боја и е познат по својот благо горчлив вкус кој добро делува во различни рецепти, без разлика дали се комбинираат со други состојки или се користат како гарнир.
Оваа моќна билка, исто така, важи како една од најдобрите билки за борба против болести, поради високата хранлива густина и способноста да помогне во спречување на хронични болести.
Главен извор на калциум
Со оглед на тоа што експертите препорачуваат возрасно лице да консумира од 1.000 до 1.200 милиграми калциум дневно за да ги одржи коските цврсти, мускулите свежи и срцето здраво, магдоносот е супер избор бидејќи само една шолја магдонос содржи дури 83 милиграми калциум. Дополнителни витални минерали кои се наоѓаат во магдоносот вклучуваат калиум, магнезиум, фолна киселина и железо, суштински елемент кога станува збор за производството на крв.
Содржи витамини А, Ц, К и многу повеќе
Истата една чаша магдонос содржи и околу 80 милиграми витамин Ц, познат по тоа што помага во зајакнувањето на имунитетот заедно со витамини А кој промовира здрав вид и развој, како и витамин К.
Ја користи моќта на антиоксидансите
Со користење на магдонос, можете исто така да имате корист од важни антиоксиданси кои се наоѓаат во него, како што се лутеин и зеаксантин. Тие можат да помогнат во заштитата од слободните радикали и да ги намалат болестите поврзани со очите.
Го поддржува стомачниот систем
Магдоносот го намалува воспалението на желудникот со поддршка на клеточниот антиоксидативен ензимски систем. Друга извонредна придобивка од редовното консумирање магдонос е тоа што помага да се намали стресот предизвикан од повреди во вашиот стомачен систем. Магдоносот директно делува против реактивните кислородни видови кои предизвикуваат оштетување на желудникот и гастроинтестиналниот тракт, особено кај луѓето со чир на желудникот и улцеративни заболувања како што е колитисот.
Го намалува ризикот од рак
Магдоносот, како и сродните билки како целерот и коријандерот, покажаа позитивни резултати со намалената активност на клетките на ракот. Освен што додава вкус на зелените сокови, италијанските сосови и медитеранските салати, флавонот апигенин кој се наоѓа во изобилство во магдоносот ја инхибира миграцијата и инвазијата на клетките на ракот и го стимулира заштитниот имунолошки одговор. Во комбинацијата на овој апигенин со други лекови против рак, магдоносот би можел да има клучна улога во лекувањето во блиска иднина, според извршените испитувања врз овој зеленчук.
-
Гостиварпред 3 месеци
Голем интерес! Гостиварци уживаа во кино под отворено небо
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
Професионална масажа и физиотерапија „ФИЗИО БЕТИ“ нов салон во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Водата од водоводот во Гостивар загадена со бактерии, не е безбедна за пиење
-
Гостиварпред 3 месеци
Во ОВР Гостивар пријавена измама од адвокати за купопродажба на имот
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент при работна акција за уредување на црквата „Св.Петка“ во Галате
-
Гостиварпред 2 месеци
Трагедија во Гостивар: Дете починало на фудбалски тренинг
-
Гостиварпред 1 месец
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Одбележани 80 години од злосторот во Беличица-Почит за положените животи за слободна Македонија