Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Зошто секогаш треба да ги миеме овошјето и зеленчукот пред јадење?

Објавено

на

    Свежото овошје и зеленчук изгледа примамливо, но дали навистина е безбедно веднаш да го изедеме без да го измиеме? Многумина од нас не размислуваат двапати пред да каснат јагода или парче краставица од продавница, уверени дека “чистиот изглед” значи и “чисто за јадење”. Сепак, под таа привидна свежина може да се кријат бактерии, пестициди и други штетни материи. Правилното миење на овошјето и зеленчукот не е само добра навика – туку и важен чекор кон заштита на нашето здравје.

    Секогаш мијте ги свежите состојки

    Експертите постојано нагласуваат дека овошјето и зеленчукот мора да се мијат пред консумирање, без оглед на тоа колку чисто изгледаат. Исклучок се само продуктите како бананите, каде што кората се отстранува пред јадење. За останатите, процесите на лупење и сечење може да доведат до пренесување бактерии на јадливите делови.

    Невидлива опасност во секој залак

    Иако неколку залаци неизмиено овошје ретко веднаш предизвикуваат проблеми, тие го зголемуваат ризикот од внесување микроорганизми кои можат да предизвикаат сериозни заболувања. Според истражувањата, речиси половина од болестите поврзани со храна, како салмонелоза и стомачен грип, се должат на загадување уште во фазата на производство. Особено е ризичен лиснатиот зеленчук, а норовирусот е главен причинител кај околу 46 проценти од ваквите инфекции.

    Пестицидите – тивка закана

    Покрај бактериите, постои и опасност од остатоци на пестициди на површината на производите. За намалување на изложеноста, редовното миење е клучно. Доколку сте посебно загрижени за ова прашање, изборот на органски производи, особено кај намирници како спанаќ и грозје, може да биде подобра опција.

    Како правилно да ги миете овошјето и зеленчукот?

    • Измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди пред ракување со свежи производи.
    • Користете ладна вода за плакнење на овошјето и зеленчукот.
    • За коренестиот зеленчук (моркови, компири), користете мека четка за чистење.
    • Лиснатиот зеленчук потопете го во вода, потоа исцедете и исплакнете.
    • Бобинките (јагоди, боровинки) измијте ги внимателно со цедалка.
    • Најважно: добро исушете ја храната пред складирање или консумирање.

    Има и исклучоци: малините и печурките најдобро е да се мијат непосредно пред консумација, бидејќи брзо се расипуваат. Ако сакате овошјето и зеленчукот да траат подолго, препорачливо е да ги измиете веднаш по донесувањето од продавница или пазар.

    Сподели ја веста:
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Гостиварпред 4 месеци

    Празникот Водици во Вруток прославен традиционално со уникатни обичаи

    Гостиварпред 4 месеци

    Осветен Вардар во Гостивар – Масовно чествување на Богојавление – Водици 2025, топлината во срцата посилна од студот!

    Гостиварпред 4 месеци

    Бадникова поворка 2025 во Гостивар – Река од дечиња низ улиците го навестија Христовото раѓање

    Гостиварпред 6 месеци

    ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност        

    Гостиварпред 8 месеци

    Одбележани 80 години од злосторот во Беличица-Почит за положените животи за слободна Македонија

    Гостиварпред 10 месеци

    Кинолошки спектакл во Мавровско, над 200 кучиња на Меѓународната CACIB 2024 изложба

    Гостиварпред 1 година

    Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

    Гостиварпред 1 година

    Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

    Гостиварпред 1 година

    Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

    ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

    Заследете нѐ на Facebook

    следете нѐ и на телеграм

    Advertisement

    Следете нѐ

    Advertisement

    Популарно изминативе 100 дена