Здравје и убавина
Зошто секогаш треба да ги миеме овошјето и зеленчукот пред јадење?

Свежото овошје и зеленчук изгледа примамливо, но дали навистина е безбедно веднаш да го изедеме без да го измиеме? Многумина од нас не размислуваат двапати пред да каснат јагода или парче краставица од продавница, уверени дека “чистиот изглед” значи и “чисто за јадење”. Сепак, под таа привидна свежина може да се кријат бактерии, пестициди и други штетни материи. Правилното миење на овошјето и зеленчукот не е само добра навика – туку и важен чекор кон заштита на нашето здравје.
Секогаш мијте ги свежите состојки
Експертите постојано нагласуваат дека овошјето и зеленчукот мора да се мијат пред консумирање, без оглед на тоа колку чисто изгледаат. Исклучок се само продуктите како бананите, каде што кората се отстранува пред јадење. За останатите, процесите на лупење и сечење може да доведат до пренесување бактерии на јадливите делови.
Невидлива опасност во секој залак
Иако неколку залаци неизмиено овошје ретко веднаш предизвикуваат проблеми, тие го зголемуваат ризикот од внесување микроорганизми кои можат да предизвикаат сериозни заболувања. Според истражувањата, речиси половина од болестите поврзани со храна, како салмонелоза и стомачен грип, се должат на загадување уште во фазата на производство. Особено е ризичен лиснатиот зеленчук, а норовирусот е главен причинител кај околу 46 проценти од ваквите инфекции.
Пестицидите – тивка закана
Покрај бактериите, постои и опасност од остатоци на пестициди на површината на производите. За намалување на изложеноста, редовното миење е клучно. Доколку сте посебно загрижени за ова прашање, изборот на органски производи, особено кај намирници како спанаќ и грозје, може да биде подобра опција.
Како правилно да ги миете овошјето и зеленчукот?
- Измијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди пред ракување со свежи производи.
- Користете ладна вода за плакнење на овошјето и зеленчукот.
- За коренестиот зеленчук (моркови, компири), користете мека четка за чистење.
- Лиснатиот зеленчук потопете го во вода, потоа исцедете и исплакнете.
- Бобинките (јагоди, боровинки) измијте ги внимателно со цедалка.
- Најважно: добро исушете ја храната пред складирање или консумирање.
Има и исклучоци: малините и печурките најдобро е да се мијат непосредно пред консумација, бидејќи брзо се расипуваат. Ако сакате овошјето и зеленчукот да траат подолго, препорачливо е да ги измиете веднаш по донесувањето од продавница или пазар.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 1 месец
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 1 недела
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 2 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог