• Дата: 14/02/2018

Зошто снегот има бела боја?

Снегулките се всушност кристали замрзната вода. Во големи количини на вода и мраз се проѕирни или имаат светло сина боја. Па, зошто тогаш снегот е бел?

Причината за тоа е во интеракцијата на светлина со снегулките и молекулите на зракот меѓу секоја снегулка.

Како всушност изгледа интеракција на светлината и снегот?. Вода, мраз и секоја снегулка изгледаат проѕирно, но водата е всушнсот само делумно проѕирна. Разликата е во тоа што светлината низ проѕирните објекти поминува непроменета, а со минувањето низ делумно проѕирни објекти, светлината се прекршува.

Тоа прекршување на светлината ја истакнува секоја неправилност на кристалните снегулки што резултира бела светлина, објаснува страницата „About“.

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*