Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Занимливости

Обична фолија за необична намена

Секоја домаќинка ја има дома, а не знае за што се таа може да и послужи. Алуминиумската фолија не е само „чувар“ на топлината или свежината на јадењета, таа има далеку поширока примена. Дали знаевте дека со нејзина помош можете ...

Прочитај повеќе »

Постојано ги губите клучевите, цртате додека муабетите на телефон, често доцните…Што овие навики зборуваат за вас?

Секогаш доцните? Се појавувате на договореното место 20 минути подоцна од тоа што треба? Лошата вест е дека не се случува тоа секогаш поради премногу обврски, туку затоа што не го почитувате времето на останатите. Психологот Жозеф Месинжер во својата ...

Прочитај повеќе »

Феминистичко движење во Холандија именува улици по познати жени

Околу 88% од улиците во Холандија носат имиња на мажи, па затоа едно феминистичко движење се одлучило неофицијално да им даде на улиците име по некоја позната жена. Опфатени се жени истакнати во различни области: револуционерки, математичарки, писателки, политичарки и ...

Прочитај повеќе »

Шокантен експеримент: Научници сакаат да пренасочуваат астероиди кон Земјата

Научници од универзитетот во Глазгов работат на шокантен експеримент. Тие имаат намера да пренасочуваат астероиди кон Земјата, со цел да го истражуваат животот во вселената и да вадат од нив ретки метали. Истражувачите објаснуваат дека водата и металите кои би ...

Прочитај повеќе »

Под површината на Земјата се наоѓаат милијарди тони дијаманти

Под површината на Земјата се наоѓа огромно богатство од неколку милијарди тони дијамант – велат научниците од престижниот Институт за технологија (МИТ) во Масачусетс, САД. Сепак, истражувачите предупредија дека засега не брзаат да дојдат до нив, бидејќи се наоѓаат помеѓу ...

Прочитај повеќе »

Гумата за џвакање создава туристички атракции

Колку и да звучи неверојатно, не е шега. Залепени гуми за џвакање помогнале одредени локации да се претворат во интересни места за посети на туристите. За едни е несфатливо, но за други функционира. Во Америка три града може да се ...

Прочитај повеќе »

Од каде потекнува поговорката „Ние за волкот, волкот на врата“

Оваа поговорка се користи во ситуации кога зборуваме за некое лице, а тоа изненадно се појавува. Може да се каже дека е доста употребувана и позната. Но, малку кој знае од каде потекнува. Оригиналната верзија датира од 1600 година. Во ...

Прочитај повеќе »

Село на долгата коса во Кина

Селото Хуанглуо во Кина е познато како „Село на долга коса“ каде живеат над 200 жени со долга коса до два метра. Тие велат дека и посветуваат големо внимание на косата стотици години наназад, бидејќи веруваат дека долгата коса е ...

Прочитај повеќе »