Магазин

Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кај децата

Научниците тврдат дка музиката и пеењето кај децата го забрзуваат развојот на мозочните функции и помагаат при борбата со депресија. Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кога се во прашање мали деца, а особено во областите кои се одговорни ...

Прочитај повеќе »

Невен: Билка-злато со драгоцени лековити својства

Природата ни дарува растенија кои по својата делотворност врз здравјето, можат да ги заменат вештачки произведените лекови. Невенот е едно од нив, познат и користен од древни времиња за многу намени. Порано, не можело да се замисли бавча во која ...

Прочитај повеќе »

Алкохолот и цигарите убиваат повеќе луѓе отколку дрогата

Алкохолот и тутунот глобално претставуваат поголема опасност за човековото здравје отколку нелегалните дроги – покажува едно големо истражување, објавено во списанието “Addiction”. Во извештајот, насловен ” Глобална статистика за конзумирањето на алкохол, тутун и нелегални дроги”, во кој се користени податоци ...

Прочитај повеќе »

Апстиненцијата од социјалните мрежи го намалува стресот

Социјалните мрежи менуваат многу аспекти од нашиот живот, а научниците само дознаваат како тоа влијае на сите нас. Неодамнешниот скандал на Фејсбук со Кембриџ Аналитика направи многу корисници одново да ја преиспитаат улогата на Фејсбук во нивните животи. Поради загриженоста ...

Прочитај повеќе »

Зошто болат глава и коски „на времето“?

Главоболки или болки на стари рани и коските при промена на времето се честа појава. Како е можно временските услови да имаат толку силно влијание врз човековото тело е прашање кое Хипократ го поставил уште пред 2.400 години, а на ...

Прочитај повеќе »

Знаци кои укажуваат на недостиг од хранливи материи

Експертите велат дека преку исхраната треба да ги внесеме сите супстанци кои се потребни за нормално функционирање на организмот, но сепак често се храниме неурамнотежено давајќи им предност на тестенините и слатките наместо на овошјето и зеленчукот. За среќа, организмот ...

Прочитај повеќе »

Зошто често не можеме да се сетиме на нечии лица?

Студија направена во Шпанија ја поврзува тежината на новороденчето со способноста да се присети на нечии лица подоцна во животот. Децата кои се раѓаат со тежина под просечната, можат да имаат оштетувања во делот на мозокот одговорен за визуелни информации. ...

Прочитај повеќе »

Храна која го чисти никотинот од вашето тело

Никотинот е една од најпознатите хемикалии кои предизвикуваат зависност, а луѓето со векови ја внесуваат во своето тело преку цигарите кои и покрај сите забрани за пушење, предупредувања за здравјето и научни докази за нивното штетно влијание, луѓето се’ уште ...

Прочитај повеќе »

Како се прави овој неодолив традиционален турски десерт?

Љубителите на благото несомнено ќе ги израдува една порција од овој традиционален турски десерт со име Мухалебија (Мухалеби). Подготовката е лесна и брза, а поголемиот дел од вас ги имаат сите потребни состојки во кујна, па не мора да трчате ...

Прочитај повеќе »

Малку познат, а многу моќен заштитник на здравјето

Уровот е мешункасто растение во групата на пченица, граор и слично. Во минатото најчесто се користел како сточна храна и се сметал за храна наменета за сиромашните. Но, сепак откако се докажале неговите лековити својства, луѓето почнале да го користат ...

Прочитај повеќе »