Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Мисла за денес..

Речениците на Толстој ја откриваат тајната на среќен живот: Најголемите вистини се наједноставни

Во продолжение ви претставуваме неколку едноставни, но многу мудри цитати на Лав Толстој за животот, уверувањето, среќата… Кога држел предавања за руската и компаративната книжевност на Конрел Универзитетот и колеџот Велсли, руско – американскиот писател Владимир Набаков, секое предавање го ...

Прочитај повеќе »

Зошто велиме „Му паднала секирата во мед“?

Кога на некој ќе му се посреќи, обично велиме дека му паднала секирата во медот. Сепак, кое е потеклото и значењето на оваа изрека? За разлика од денешните одгледувачи на пчели, пчеларите од минатото не знаеле за кошници и питоми ...

Прочитај повеќе »

Поучна приказна: Жена ми не ме слуша!

Еден човек се плашел дека жена му престанала да слуша добро. Помислил дека и е потребна лекарска помош. Се плашел дека ќе ја натажи и навреди ако и каже искрено дека има проблем со слушањето. Одлучил да побара некој доктор ...

Прочитај повеќе »