Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Деца Родители

Одгледување деца на скандинавски начин – спиење надвор на -10 и без физички казни

Задоволни родители и здрави, среќни деца! Таква е сликата во скандинавските земји, скоро во сите случаи. Како тоа им успева? Скандинавското општество негува големо почитување кон детството и ги поддржува родителите во овозможување на безгрижни детски денови, истражување на светот ...

Прочитај повеќе »

Родителство: Кој е најдобриот воспитен стил? – пишува Слаѓана Анѓелкоска, доктор по психолошки науки

По повод Денови на психологијата, кои актуелно се одбележуваат во Македонија, Слаѓана Анѓелкоска, доктор по психолошки науки од Центарот за социјална работа во Гостивар, пишува на тема Родителство и родителски воспитни ставови. Семејството претставува место во кое децата го стекнуваат ...

Прочитај повеќе »

Како да се спречи кратковидност (миопија) кај децата?

Миопија или кратковидност е состојба во која зраците на светлината се прекршуваат пред мрежницата (ретина), наместо на неа, поради што кратковидите луге подзамижуваат, обидувајки се да добијат остра слика на објектот. Кратковидите луѓе ги гледаат матно оддалечените објекти, а во близина ...

Прочитај повеќе »

Наместо „Како го помина денот?“ кога се враќа од училиште вашето дете прашајте го…

Неколку прашања кои треба да му ги поставите на вашето дете кога ќе се врати од училиште наместо „Како го помина денот?“ 1.Што те насмеа денес? 2.Кажи ми некој пример за добрина што го забележа или покажа денес 3.Што креативно ...

Прочитај повеќе »

Тргнување во градинка – Што да направите за да нема стрес и плачење?

Време е да се тргне во градинка. Септември е важен за сите коишто за првпат се одделуваат од децата, без разлика дали тргнуваат во јасли или во поголемите групи во градинка. Тоа е голем чекор за секое дете. Неговиот, до ...

Прочитај повеќе »

Играчка или отров – омилениот слајм штетeн за здравјето на децата

Слајмот стана една од најпопуларните играчки за децата од различни возрасти, но последните истражувања покажаа дека носи ризик по здравјето. Во лабаратории во Велика Британија биле тестирани 11 примероци, од кои дури во 8 била пронајдена поголема количина на боракс, ...

Прочитај повеќе »

Корисни совети: Како да ги научите тинејџерите да ги ценат парите и да штедат

Тинејџерството само по себе, како период од животот е комплицирано и полно со предизвици. Еден од нив се финансиите. Знаат ли младите да ги ценат парите и да прават разлика меѓу желба и потреба? Факт е дека живееме во материјален ...

Прочитај повеќе »

Родителите „висат“ на телефони, децата фрустрирани и агресивни

Во неодамнешната студија објавена во списанието Pediatric Research, група стручњаци алармира дека децата на родители кои постојано „висат“ онлајн на мобилните телефони, развиваат голем ризик да станат агресивни и фрустрирани. Тие предупредуваат дека, доколку родителот повеќе време гледа во телефонот, ...

Прочитај повеќе »

Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кај децата

Научниците тврдат дка музиката и пеењето кај децата го забрзуваат развојот на мозочните функции и помагаат при борбата со депресија. Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кога се во прашање мали деца, а особено во областите кои се одговорни ...

Прочитај повеќе »

Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кај децата

Научниците тврдат дека музиката и пеењето кај децата го забрзуваат развојот на мозочните функции и помагаат при борбата со депресија. Музичкото образование го забрзува развојот на мозокот кога се во прашање мали деца, а особено во областите кои се одговорни ...

Прочитај повеќе »