Интервју

Интервју со Бајрамали Саити тим менаџер на КК Гостивар

„Ни претстои макотрпна работа за да ги постигнеме целите“ Традиционално пред почеток на секоја кошаркарска полусезона Gostivarpress.mk разговара со претставници на гостиварскиот клуб. На местото тим менаџер е нешто помалку од 15 дена. Но доволно за овој период да се ...

Прочитај повеќе »

Разговор со Луан Зенки, директор на Центар за култура АСНОМ во Гостивар

Ланската година заокружена со околу 150 настани и неколку значајни зафати Во годината што измина, Центарот за култура во Гостивар беше средиште на многу настани од различни области на културното живеење. Имавте свои проекти, но и доста гости кои донесоа ...

Прочитај повеќе »

Разговор со прим. д-р Војислав Огњаноски, епидемиолог

Секс без заштита, честа промена на партнери, користење на исти игли и шприцеви – ризик за добивање ХИВ/СИДА По повод Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА, 1-ви декември на оваа тема разговаравме со прим. д-р Војислав Огњаноски, епидемиолог во гостиварскиот ...

Прочитај повеќе »

Разговор со Гази Абдураими, командир на ПС Гостивар

  Сообраќајките и пукањето на свадби, најголеми проблеми во летниот период   Секое лето во Гостивар низ улиците се случува сообраќаен хаос поради зголемената фреквенција на автомобили, се вози брзо, не се почитуваат правилата, се бележат зачестени сообраќајни несреќи. Какви ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Киро Кипроски – новинар, хроничар, публицист

Во пресрет на промоцијата на најновото дело на гостиварецот Киро Кипроски, доајен на македонското новинарство, хроничар и публицист направивме интервју во кое откриваме малку повеќе за новата книга„Сага за македонските воени пилоти“, но и за неговата новинарска кариера, ставовите околу ...

Прочитај повеќе »

Интервју со Кристина Мерклер, поетеса

„Поезијата треба повеќе да се цени“   На последниот Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар, поетесата Кристина Мерклер ја доби највисоката награда, Гран при. По тој повод, со неа разговараме за поезијата, местото на пишаниот збор во општеството, вредностите ...

Прочитај повеќе »

Моника Вељаноска, координатор на проект за детски права

„Децата своите права треба да ги учат на разбирлив и креативен начин“ Гостивар е еден од десетте градови во Македонија, во кои се спроведува проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Р.Македонија“, поддржан од Детската Фондација Песталоци. Во ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Валентина Тасеска – „Ракотворбите бараат голема мотивираност и прецизност“

За некој да се занимава со рачни изработки, особено минијатури, мора да има многу трпение, јака концентрација и подготвеност за целосна посветеност. Тоа ни го потврди и гостиварката Валентина Тасеска, по професија овластен сметководител, а по душа, ќе си земеме ...

Прочитај повеќе »

Хоби: Изработка на уникатни ножеви | “DGKnives” | Гостивар

Најмалку еднаш во денот, секој од нас користи нож. Но, дали некогаш сте се запрашале од што се прави, дали и колку е тежок процесот на изработка, кој нож за која намена е најдобар и слично. На овие и други ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Боге Димитриески, професор по македонски јазик, лектор, автор: „Така се зборува во Гостивар“

  Драги читатели, почнувајќи од денес, Гостиварпрес секоја недела ќе објавува делови од една интересна книга со наслов „Така се зборува во Гостивар“ од нашиот сограѓанин Боге Димитриески. Димитриески е професор по македонски јазик и автор на повеќе книги и ...

Прочитај повеќе »