Гостиарски

ПИСМА: Глетка од Малеарди

Граѓани од населбата Малеарди реагираат на преполни контејнери, расфрлан отпад и непријатна миризба која се шири наоколу. Фотографиите кои ни ги испрати наш читател се направени денес попладне, околу 17 часот, кај зградите близу муслиманските гробишта.

Прочитај повеќе »

Прашуваме: Со што КК Гостивар заслужи казна од 156 илјади денари?

Натпреварот КК Гостивар – Блокотехна кој се одигра на 31 март, заврши со победа на гостите до 70:80. Но резултатот и спортскиот успех од овој натпревар се во втор план. Судиските одлуки, реакцијата на тренерот Србиновски, негодувањето на публиката и ...

Прочитај повеќе »

ПИСМА: Преполни контејнери и расфрлано ѓубре

Читателка на Gostivarpress.mk ни испрати фотографии кои ги направила утрово од преполни контејнери и расфрлан отпад околу нив, кај преминот за зградите позади некогашна Стопанска банка во централното градско подрачје. Читателката ни пишува дека ова е честа глетка и дека ...

Прочитај повеќе »

(втор дел) Осми Март, рамноправност, кој е појак – одговараат Букурије Исеини Гаши, Благица Спасеска

Букурије Исеини Гаши, пом.директор во економско училиште: Колку во денешно време жените се рамноправни со мажите? – Иако секој ден преку своите претставнички во сојузот на жените или невладините организации жените се трудат да постигнат родова еднаквост со законска регулатива, ...

Прочитај повеќе »

(прв дел) Осми март, рамноправност, кој е појак – одговараат Габриела Петроска, Себајете Зенку, Љубица Савеска

Љубица Савеска: Колку во денешно време жените се рамноправни со мажите? – 90% Кој е појак пол и зошто? – Женскиот пол, бидејќи жената е се и во домашни услови и на работа… Во денешно време насекаде доминира жената и ...

Прочитај повеќе »

ПИСМА: Читател реагира на пропусти со наплатата на паркинг

До нашата редакција стигна писмо од читател кој реагира на проблеми со зонското паркирање во Гостивар. Деан Лазарески кој се занимава со туризам и превоз на патници пишува дека во петокот (2 февруари) имал непријатно искуство поради нефункционалност на системот ...

Прочитај повеќе »

Дали знаете што всушност значи „калејнца“?

Веруваме дека на многумина гостиварци веднаш им се отвора апетит кога ќе се спомне овој збор. Знаете ли што всушност значи „калејнца“, зборот кој во гостиварскиот регион најчесто се користи за јадењето „тава со ориз и пилешко“? „Калејнца“ доаѓа од ...

Прочитај повеќе »

ПИСМА: Каналот во Циглана 2 – Отпадни води, непријатна миризба, опасност

Жители од гостиварската населба Циглана 2 реагираат на опасноста поради нечистотијата и смрдеата од каналот кој поминува низ нивната населба. Во пораката која стигна до нашата редакција пишуваат дека во каналот течат отпадни води, има ѓубре и се шири непријатна ...

Прочитај повеќе »

Се потсетуваме на Гостивар низ времето – Саат Кулата без дрвениот дел

Симболот на Гостивар, градската Саат Кулата, според записите кои постојат била изградена во 17 век од Исмаил-ага. Неговото име како донатор со османлиско писмо го пишува на плочата пред влезната врата на објектот. Во времето кога била изградена, сите други ...

Прочитај повеќе »