Поврзи се со нас

Останато

Политика за колачиња

Објавено

на

За да може оваа страна да работи правилно, мора на компјутерот да добиете малку информации ( cookies ). Преку 90% од сите web страни, според регулацијата на Европаската Унија од 25.03.2011, потребно е да побараме Ваша согласност пред подготовката на Cookies. Со блокирање на cookie и понатаму можете да ја прегледувата страната, но нејзините можности нема да Ви бидат достапни.

Што се колачиња?

Колачињата се информации на Вашиот компјутер од страна на web страницата која ја посетувате. Колачињата обично ги подготвуваат вашите подесувања, подесувањата за web страната, како што се префериран јазик или адреса. Подоцна, кога повторно ќе ја отворите истата web страна,интернет прегледникот испраќа назад колаче кое припаѓа на таа страница. Ова и овозможува на страната да прикаже информации кои се прилагодени според вашите потреби.

Колачињата може да содржат повеќе информации, вклучувајќи ги личните информации ( како што е вашето име или e-mail адреса). Сепак, оваа информација може да биде подготвена доколку Вие го овозможите тоа – web страната не може да има пристап на информации кои Вие не сте ги дале и не може да пристапат кон другите датотеки на Вашиот компјутер. Активностте на подготовка и испраќање на колачињата за вас не се видливи. Сепак, може да ги промените Вашите подесувања, да може сами да бирате дали ќе ги прифатите или одбиете подготовките за колачиња. Подготвените колачиња автоматски избришете ги при затварањето на интернет прегледникот.

Како да се оневозможат колачињата?

Со исклучување на колачињата одлучувате дали сакате да ги нахраните колачињата на Вашиот компјутер. Cookies подесувањето може да се контролира и конфигурира во Вашиот web прегледник. За информации околу подесувањето на cookies одберете web-прегледник кој го користите: Chrome • Firefox • Internet Explorer • Opera • Safari. Доколку ги оневозможите колачињата, нема да може да користите одредени функционалности на web страната.

Што се привремени колачиња?

Привремени колачиња или сесија колачиња ( session cookies ) се отстрануваат од компјутерот по затварање на интернет прегледникот. Со нив, web страната чува привремени информации, како ставки во кошничката за купување.

Што се постојани колачиња?

Постојани колачиња ( persistent cookies ) остануваат на комјутерот и по затварање на интернет прегледникот. Со нив, web страната чува информации, како што се име за пријава и лозинка, за да не мора да се пријавувате со секоја посета на страната. Постојаните колачиња може да останат на комјутерот со денови, месеци дури и години.

Што се колачиња од прва страна?

Колачиња од прва страна ( 1st party cookies ) доаѓа од web местото кое го гледате, а може да бидат стални или привремени. Со помош на тие колачиња web страната може повторно да се користи при следната посета на страната.

Што се колачиња од трета страна?

Колачиња од трета страна ( 3rd party cookies ) доаѓаат со реклама од други web места, кои се наоѓаат во web местото кое го гледате. Со помош на тие колачиња може да го пратите користењето на интернетот за маркетинг цели.

Дали нашата web страна користи колачиња?

Да, со примарни цели, за да ви овозможиме подобро корисничко искуство.

Какви колачиња користи нашата wеb страна и зашто?

Привремени колачиња или сесија колачиња ( session cookies ) кои се отстрануваат од компјутерот по затварање на интернет прегледникот. Ние користиме session cookies, за да осигуриме дека ви го даваме најдоброто пребарувачко искуство на нашата веб-страница.

Постојани колачиња ( persistent cookies ) кои и во далечна иднина остануваа во Вашиот комјутер, се додека рокот не истече или не ги избришете. Ние користиме постојани колачиња за подобро да ги разбереме навиките на корисниците, за да може да ја подесиме web страната според Вашите навики. Оваа информација е анонимна – не ги гледаме индивидуалните податоци на корисниците.

Дали на web страната има колачиња од трета страна?

Има неколку надворешни сервиси кои ги подготвуваат лимитираните колачиња. Овие колачиња не се поставени од оваа web страна, но некои од нив служат нормално да функционираат одредени можности, со кои на корисниците им се олеснува пристапот до содржината. Моментално овозможуваме:

Друштвени мрежи
Споделувањето ставки на друштвените мрежи ги поставува корисникот на колачињата.

Мерење на посетеноста

Нашата web страна користи Google analystic servis за мерење на посетеноста.

Дополнителни информации за исклучување на колачињата
Моментално постојат неколку web страни за исклучување на колачињата за различни сервиси.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена