Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Живот

Разговор со Гази Абдураими, командир на ПС Гостивар

  Сообраќајките и пукањето на свадби, најголеми проблеми во летниот период   Секое лето во Гостивар низ улиците се случува сообраќаен хаос поради зголемената фреквенција на автомобили, се вози брзо, не се почитуваат правилата, се бележат зачестени сообраќајни несреќи. Какви ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Киро Кипроски – новинар, хроничар, публицист

Во пресрет на промоцијата на најновото дело на гостиварецот Киро Кипроски, доајен на македонското новинарство, хроничар и публицист направивме интервју во кое откриваме малку повеќе за новата книга„Сага за македонските воени пилоти“, но и за неговата новинарска кариера, ставовите околу ...

Прочитај повеќе »

Интервју со Кристина Мерклер, поетеса

„Поезијата треба повеќе да се цени“   На последниот Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар, поетесата Кристина Мерклер ја доби највисоката награда, Гран при. По тој повод, со неа разговараме за поезијата, местото на пишаниот збор во општеството, вредностите ...

Прочитај повеќе »

Жена која инспирира – Благица Грујоска

Во потрага по интересна сторија која би се вклопила во духот на Осми Март, Денот на жената, првата станица ни беше јасно определена: просветата – како област кадешто жената е најприсутна и кадешто врши благородна работа, образование и воспитување на ...

Прочитај повеќе »

Фасцинантна животна приказна за патот до успехот – Небојша Петревски, фотограф

Животот е борба – дури и кога го живееш својот сон! Првичната идеја ни беше да направиме интервју со Небојша Петревски како успешен млад фотограф, за неговите почетоци, развој, љубов и посветеност кон фотографијата. Но, при првиот муабет и договарање ...

Прочитај повеќе »

Моника Вељаноска, координатор на проект за детски права

„Децата своите права треба да ги учат на разбирлив и креативен начин“ Гостивар е еден од десетте градови во Македонија, во кои се спроведува проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Р.Македонија“, поддржан од Детската Фондација Песталоци. Во ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Валентина Тасеска – „Ракотворбите бараат голема мотивираност и прецизност“

За некој да се занимава со рачни изработки, особено минијатури, мора да има многу трпение, јака концентрација и подготвеност за целосна посветеност. Тоа ни го потврди и гостиварката Валентина Тасеска, по професија овластен сметководител, а по душа, ќе си земеме ...

Прочитај повеќе »

Хоби: Изработка на уникатни ножеви | “DGKnives” | Гостивар

Најмалку еднаш во денот, секој од нас користи нож. Но, дали некогаш сте се запрашале од што се прави, дали и колку е тежок процесот на изработка, кој нож за која намена е најдобар и слично. На овие и други ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Боге Димитриески, професор по македонски јазик, лектор, автор: „Така се зборува во Гостивар“

  Драги читатели, почнувајќи од денес, Гостиварпрес секоја недела ќе објавува делови од една интересна книга со наслов „Така се зборува во Гостивар“ од нашиот сограѓанин Боге Димитриески. Димитриески е професор по македонски јазик и автор на повеќе книги и ...

Прочитај повеќе »

Интервју Ѓорѓи Нешкоски, актер: “Секоја улога е нов свет што треба да се осознае”

Гостивар го познава како омилениот глумец. Самиот за себе вели дека е „заразен од мирисот на театарската прашина“ , а секоја нова улога ја гледа како голем предизвик.  За читателите на Гостиварпрес разговаравме со нашиот гостиварец Ѓорѓи Нешкоски, актер со ...

Прочитај повеќе »