Вести
Од денес журкање во кафулиња и ресторани може и внатре, но без музика во живо…свадби и веселби се уште се забранети
Угостителските објекти веќе може да примаат гости и во внатрешноста, за разлика од претходно кога беше дозволено само во отворените тераси. Правилата, сепак остануваат строги и под протоколи за заштиота од коронавирус. Така, организирањето на прослави, како свадби, родендени и слично останува забрането, а исто така не смее да се прават и забави со музика во живо.
Во продолжение прочитајте ги целосно протоколите.
Протокол за отворање и работа на угостителските објекти за исхрана
- Вработените во угостителскиот објект кои послу-жуваат задолжително носат заштитни маски и зачесте-но одржуваат хигиена на раце.
- Се ограничува бројот на гости, ќе се послужуваат само гости кои може да седат и лица кои преку шалтер ќе подигнуваат нарачки.
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси.
- Задолжително менаџирање на влегување на гостите. Од редено одговорно лице пред влезот на угости-телскиот објект.
- Во просторот за послужување на гости каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2m со соседните маси во сите правци.
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица.
- На една маса со четири столици може да се по-служуваат четири лица доколку се од исто семејство.
- Дозволен е максимален број на 12 лица на споени маси заедно со задолжително растојание помеѓу секој гостин од 1.5m.
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса.
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на храна.
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, пребри-шување на масите со средство за дезинфекција кое де-лува на вируси според упатство од производителот при заминување на гостите од секоја маса.
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на ви-руси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% бе-лило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини. Редовно одржување на тоалетите со задолжително во-дење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства.
- Забрането е користење на сушачи за раце во тоалетите и задолжително користење на хартиени бришачи за раце за еднократна употреба.
- Забрането организирање на прослави (свадби, родендени, крштевки и сл.) во отворен и затворен дел од објектот.
- Забрането организирање на музички настани во отворен и затворен дел од објектот.
Протокол за отворање и работа на кафетерии
- Вработените во угостителскиот објект кои послу-жуваат задолжително носат заштитни маски и зачесте-но одржуваат хигиена на раце.
- Се ограничува бројот на гости, само на тие кои може да седат.
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси.
- Задолжително менаџирање при влегување на гостите од одредено одговорно лице пред влезот на угос-тителскиот објект.
- Во просторот за послужување на гости, каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2m со соседните маси во сите правци.
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица.
- На една маса со четири столици може да се по-служуваат четири лица доколку се од исто семејство.
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса.
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на пијалоци.
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, задолжи-телно пребришување на масите со средство за дезин-фекција кое делува на вируси според упатство од про-изводителот, по заминување на секоја тура на гости.
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на ви-руси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини.
- Редовно одржување на тоалетите со задолжи-телно водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства.
- Забрането е користење на сушачи за раце во тоалетите и задолжително користење на хартиени бришачи за раце за еднократна употреба.
- Забрането организирање на прослави (веселби, родендени и сл.) во отворен и затворен дел од објектот.
- Забрането организирање на музички настани во отворен и затворен дел од објектот.
-
Гостиварпред 20 часа
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Гостиарскипред 3 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград