Рецепти
Зимски ручек: Кисела зелка со макарони и колбаси
Киселата зелка традиционално е доста застапена на нашите трпези преку зимскиот период. Најчесто се користи за подготовка на сарми и подварок, или како салата, но има и други вкусни јадења во кои може да ја искористите, како на пример овој не така секојдневен рецепт, со макарони и колбаси.
Состојки:
макарони – 500 гр
1 помала кисела зелка
1 праз
колбаси – 300 гр.
масло, сол, бибер
Подготовка:
Најпрво испржете го празот во масло, по неколку минути додадете ја исечканата кисела зелка. Динстајте 15 минути, а потоа исечете ги колбасите на тркалца и додадете ги во зелката. Гответе уште 10 минути, зачинете со сол и бибер и потоа ставете ја смесата во длабок плех. Сварете ги макароните и додадете ги во плехот, по што добро измешајте се‘.
Прелијте го јадењето со 300-400 мл. врела вода и печете во рерна на 200 степени околу 20 минути.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот