Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Карфиол, зеленчук што заслужува место на вашата трпеза

Објавено

на

Нискокалоричен и полн со витамини, карфиолот е храна која заслужува место на вашата трпеза. Супата од карфиол е вистинскиот начин да му помогнете на вашиот имунитет во овие студени денови.

Како да јадеме карфиол?

Карфиолот е една од намирниците што треба да бидат вклучени во секојдневната исхрана поради неговите лековити својства. Супите од карфиол се подготвуваат многу лесно, а како одличен додаток на јадењето може да се подготви и варениот карфиол. Карфиолот е исто така незаменлив дел од зимската храна. Според голем број истражувања, карфиолот има способност да задржи големо количество витамин Ц дури и откако ќе биде замрзнат во замрзнувач.

Какви витамини содржи карфиолот?

Според направените истражувања, 100 грама карфиол може да ја замени вашата неопходна дневна доза на витамин Ц. Ова исто така е доволно да замени четвртина од препорачаната дневна доза на витамин К. Со оваа храна богата со витамини, исто така внесувате калиум, железо, калциум и магнезиум.

Што друго добиваме ако јадеме карфиол?

Карфиолот содржи 92 проценти вода. Таа е една од важните состојки на многу диети, особено затоа што не содржи масти, а со 100 грама карфиол внесуваме само 24 калории. Покрај сите витамини и минерали кои ги содржи, карфиолот помага во одржување на здравјето на вашето срце. Позитивно влијае и на функцијата на мозокот и ги регулира естрогенските хормони, што е добра превенција против ракот на дојката и репродуктивните органи кај мажите и жените. Карфиолот е генерално добар за нашиот имунолошки систем бидејќи позитивно влијае на воспаленија и инфекции.

Супа од карфиол

Со доаѓањето на постуденото време и сезоната на настинки и вируси, супата од карфиол е вистинскиот начин да му помогнете на вашиот имунолошки систем. Еве еден едноставен рецепт.

Потребни состојки за супа од карфиол

  • еден карфиол
  • кромид
  • половина лажица брашно
  • две лажички вегета
  • едно јајце
  • малку млеко

Подготовка

Кромидот ситно се сечка и се динста во тавче со малку масло. Потоа додадете половина лажица брашно. Потоа наполнете го тенџерето со вода и додадете ги цветовите од карфиолот со две лажички вегета. Сето тоа варете го половина час. На крајот изматете едно јајце со малку топло млеко и додадете го во чорбата. Наздравје!

Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

ИЗБОРИ 2024пред 3 минути

Течат роковите за приговори за изборите и инаугурација на новата претседателка

Спортпред 18 минути

Комплетирани финалните пресметки во Лига Европа и Конференциската лига, Баер испишува историја

ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ 2024пред 44 минути

Макрон и честита на Сиљановска Давкова: Се отвора нова страница кај нашите македонски пријатели

Гостиварпред 2 часа

Централно празнување на Балаклија во „Света Петка“ во Гостивар

Гостиварпред 3 часа

Апел за внимателност до возачите, ноќеска имало одрон на патот Гостивар-Маврово

Гостиварпред 4 часа

Викенд временска прогноза

Деца Родителипред 18 часа

Рани знаци на аутизам може да се откријат и пред тригодишна возраст

Вестипред 19 часа

Путин на Денот на победата предупредува на можноста од глобален судир

ИЗБОРИ 2024пред 21 час

Пратеник во ИЕ6 се станува со 6 662 гласови, во ИЕ1 со 9 018

Гостиварпред 2 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 2 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 4 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена