Здравје и убавина
Карфиол, зеленчук што заслужува место на вашата трпеза
Нискокалоричен и полн со витамини, карфиолот е храна која заслужува место на вашата трпеза. Супата од карфиол е вистинскиот начин да му помогнете на вашиот имунитет во овие студени денови.
Како да јадеме карфиол?
Карфиолот е една од намирниците што треба да бидат вклучени во секојдневната исхрана поради неговите лековити својства. Супите од карфиол се подготвуваат многу лесно, а како одличен додаток на јадењето може да се подготви и варениот карфиол. Карфиолот е исто така незаменлив дел од зимската храна. Според голем број истражувања, карфиолот има способност да задржи големо количество витамин Ц дури и откако ќе биде замрзнат во замрзнувач.
Какви витамини содржи карфиолот?
Според направените истражувања, 100 грама карфиол може да ја замени вашата неопходна дневна доза на витамин Ц. Ова исто така е доволно да замени четвртина од препорачаната дневна доза на витамин К. Со оваа храна богата со витамини, исто така внесувате калиум, железо, калциум и магнезиум.
Што друго добиваме ако јадеме карфиол?
Карфиолот содржи 92 проценти вода. Таа е една од важните состојки на многу диети, особено затоа што не содржи масти, а со 100 грама карфиол внесуваме само 24 калории. Покрај сите витамини и минерали кои ги содржи, карфиолот помага во одржување на здравјето на вашето срце. Позитивно влијае и на функцијата на мозокот и ги регулира естрогенските хормони, што е добра превенција против ракот на дојката и репродуктивните органи кај мажите и жените. Карфиолот е генерално добар за нашиот имунолошки систем бидејќи позитивно влијае на воспаленија и инфекции.
Супа од карфиол
Со доаѓањето на постуденото време и сезоната на настинки и вируси, супата од карфиол е вистинскиот начин да му помогнете на вашиот имунолошки систем. Еве еден едноставен рецепт.
Потребни состојки за супа од карфиол
- еден карфиол
- кромид
- половина лажица брашно
- две лажички вегета
- едно јајце
- малку млеко
Подготовка
Кромидот ситно се сечка и се динста во тавче со малку масло. Потоа додадете половина лажица брашно. Потоа наполнете го тенџерето со вода и додадете ги цветовите од карфиолот со две лажички вегета. Сето тоа варете го половина час. На крајот изматете едно јајце со малку топло млеко и додадете го во чорбата. Наздравје!
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ