Рецепти
Старински рецепт: РОСНИК на гостиварски начин
Тараната е тестенина која домаќинките многу често ја употребувале во минатото и со неа подготвувале разни комбинации на јадења: манџи, чорби, печени специјалитети. Во гостиварско, доста популарен бил рецептот за росник, јадење чија основна состојка е домашната тарана. Да се потсетиме како нашите баби го правеле овој старински деликатес.
состојки:
500 гр.тарана
100 гр. пченкарно брашно
1,5 л. вода
200 гр.сирење
сол, масло
подготовка: Во зовриената вода во која претходно сте ставиле сол и малку масло, ставете ја тараната да се подвари, околу 5 до 7 минути. Потоа, постепено додавајте го пченкарното брашно и при тоа постојано мешајте за да не се создадат големи грутки. Варете на тивок оган, се` додека не се впие целото количество на вода. Потоа, смесата ставете ја во плех и печете околу 30-40 минути. Откако ќе се биде печен росникот, попарете го со малку загреано масло. Раздробете го сирењето одозгора и росникот на гостиварски начин е спремен за јадење.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот