Здравје и убавина
Храна за подобри ментални способности
Ако сте во потрага по магична формула која би ги подобрила нашите ментални способности, научниците се повеќе се враќаат на основите – храната што ја консумираме. Истражувањата покажуваат дека одредени видови храна имаат изненадувачки моќен ефект врз нашите когнитивни функции, особено на меморијата. Но, кои се овие намирници и како точно влијаат на нашиот мозок?
Масна риба на прво место
Омега-3 масните киселини, кои се наоѓаат во изобилство во масните риби како што се лососот, скушата и сардините, се неопходни за здравјето на мозокот. DHA, вид на омега-3 масни киселини, е директно поврзана со одржување на здравјето на мозочните клетки и подобрување на меморијата.
Бобинки за подобра меморија
Антоцијаните, моќните антиоксиданси кои се наоѓаат во бобинките, можат да ја подобрат меморијата. Истражувањата покажаа дека потрошувачката на бобинки, како што се боровинки и јагоди, придонесува за забавување на когнитивното стареење и подобрување на меморијата.
Јаткасти плодови и семиња во служба на умот
Високо со здрави масти, витамин Е и антиоксиданси, јаткасти плодови и семки можат да го заштитат вашиот мозок од оштетување предизвикано од слободните радикали. Бадемите и оревите се особено пофалени за нивните невропротективни својства.
Зелен зеленчук за ментална острина
Лиснатиот зелен зеленчук како спанаќот и кељот се богати со антиоксиданси и витамин К, кои се поврзани со подобра когнитивна функција. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на овие зеленчуци може да го забави когнитивното стареење.
Куркума – зачин кој го штити мозокот
Куркуминот, активната состојка на куркумата, има силни антиинфламаторни својства и способност да ја премине крвно-мозочната бариера. Ова му овозможува на куркуминот да делува директно на мозочните клетки, намалувајќи го воспалението и поттикнувајќи нови нервни врски.
Кафе и чоколадо за моментално подобрување
Кофеинот и флавоноидите присутни во кафето и темното чоколадо може да го подобрат расположението, концентрацијата и, во некои случаи, меморијата. Сепак, умереноста е клучот, бидејќи премногу кофеин може да има спротивен ефект.
Јасно е дека она што го ставаме на нашата чинија може да има директен ефект врз нашата ментална острина и капацитетот на меморијата. Со воведување на овие намирници во нашата секојдневна исхрана, не само што можеме да ги подобриме нашите когнитивни функции, туку и нашето општо здравје.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот