Поврзи се со нас

Гостивар

Интервју со Д-р Ведуд Пурде, гостиварец, врвен биохемичар во САД

Објавено

на

Научниците многу напорно работат на изнаоѓање на најдобрата вакцина против COVID-19“

Ведуд Пурде е доктор по биохемиски науки, роден гостиварец. Во САД заминува на 17 годишна возраст, каде повеќе од 14 години го гради своето образование. Дипломира бихемија на San Francisco State University (SFSU), после што добива можност за работа и биохемски и биофизички испитувања на еден од најуспешните универзитети во светот University of California Berkeley (UCB), после тригодишна работа на (UCB), запишува докторски науки по биохемија на The Ohio State University James Cancer Center and Solove research institute. За време на овие докторски студии успева да развие нова антиканцерогена терапија користејќи смртоносни бактериски токсини и вируси. Резултатите од оваа терапија се презентирани на многу национални и меѓународни конференции, за што има добиено повеќе престижни награди, меѓу кои и од Националниот институт за карцином на САД. Во 2019 ја добива титулата Доктор на науки од оваа област, по што добива покана да се придружи на компанијата Eli Lilly and Company, која е една од врвните биофармацевтски компании од САД воедно и во светот, каде се истражуваат и произведуваат лекови за најразлични болести, а во моментов активно работат на истражувања околу COVID-19.

Доктор Ведуд Пурде со задоволство ја прифати нашата покана да поразговараме и да го сподели богатото искуство и знаење со своите сограѓани од Македонија, за состојбата со COVID-19 во светот, справувањето со овој вирус, новите научни сознанија за начините на ширење и времетраење на негово задржување во различни средини, потребата од масовно тестирање, вакцина и др.

Каква е состојбата со COVID-19 во САД и кои мерки на заштита на населението се преземаат?

– Скоро 2 милиони луѓе заразени се во светот со COVID-19, а Соединентите Американски Држави се први на таа листа со повеќе од половина милион случаи распределени во целата земја. Имајќи предвид дека се работи за голема земја, различни делови во земјата имаат различно согледување за различната активност на нивото на COVID-19. Почнувајќи од сега, САД е во фаза на забрзување на пандемијата и се земаат мерки за превенција за ширење како и за здравјето на жителите. Моментално, не постои вакцина за превенција од COVID-19 и вирусот се смета дека главно се шири од човек кон човек. Ширење од човек на човек меѓу луѓе кои имаат близок контакт помал од 2m. Луѓето се информираат преку Центарот за контрола и превенција на болести (CDC) и преку локалните медиуми.

Некои од превентивните техники, кои веќе ги познаваме, а сметам дека е корисно да ги повторам: темелно миење на рацете во период од најмалку 20s со сапун, користење на средство за дезинфекција на рацете кое содржи најмалку 60% алкохол и избегнување на допир на очите, носот и устата со нечисти раце поради тоа што таа површина е достапна за вирусот да дојде во горниот респираторен тракт. Истовремено треба да се избегнува контакт со болни луѓе, да се одржува растојание меѓу луѓето на јавен простор и да се остане дома колку што може повеќе.

COVID-19 може многу лесно да се прошири на други луѓе и човек да не се чувствува болно. Секој треба да носи заштитна маска на јавени места, како на пример во продавница, аптека, итн. Заштитната маска е во насока за заштита на здравјето на другите луѓе, во случај човекот кој ја носи да е веќе заболен. Да не се користи маска за лице наменета за здравствени работници имајќи во предвид дека ткаенината од маската за лице не е замена за социјалното дистанцирање и да се продолжи да се одржува растојание од најмалку 2m меѓу луѓето. Доволно сме образувани за да може да ги обучиме и останатите. Скоро сите сектори со исклучок на супермаркетите, аптеките и болниците се или затворени или луѓето работат од дома со цел да се спречи ширењето на вирусот. Ова се основните начела пропишани од CDC во САД.

Колку долго вирусот опстанува во воздухот, на површини, на продукти кои ги пазаруваме во маркет, на бироа, кваки од врати и слично и која е веројатноста да се пренесе вирусот на таков начин?

– Најновиот научен труд објавен во списанието New England Journal of Medicine сугерира клучна информација во однос на стабилноста и вирулентноста на болеста COVID-19 предизвикана од SARS-CoV-2. Студијата покажува дека луѓето можат да го внесат вирусот во себе по допирањето на контаминирани предмети и преку воздухот. Научниците откриваат дека вирусот може да опстане до 3 часа во аеросол, до 4 часа на бакар, до 24 часа на хартија и до 46-72 часа на пластика и на не’рѓосувачки челик. Овие резултати се слични и со останатите коранавируси. Исто така, треба да имаме предвид дека овие резултати може да варираат под различни услови, како што се температурата или влажноста на животната средина. Кога купувате храна, важно е да запоменете дека во моментов нема докази за SARS-CoV-2 дека се пренесува преку храна. Како и да е, контаминираните предмети можат да го пренесат вирусот ако некој го допре предметот, со што честичките на вирусот од површината да преминат на носот, очите или устата со нивно допирање. Откако ќе се вратите дома со намирници, треба да ги миете рацете и да ги исплакнете производите. Силно препорачувам, миење на зеленчук и овошје со вода не само за спречување на коронавирусот, туку и да се отстранат нечистотиите, остатоците и пестицидите за да се намалат бактериите од храната. И покрај тоа што нема докази дека пренесувањето би можело да се случи преку амбалажата со храна, јас би препорачал да ги избришете пакувањата пред да ја користите истата. На крајот на денот, сето тоа се сведува на основни хигиенски навики.

Во Македонија се практикува да се тестираат само лица со симптоми или медицински персонал дирекно изложен на ризик. Има ли потреба од масовно теститарање и дали тоа би можело да помогне во справување со заразата?

– Пред да го коментирам ова прашање, би сакал да им се заблагодарам на оние што се во првите редови на оваа пандемија, вклучувајќи медицински лекари, медицински сестри, фармацевти, научници, влади и сите што го поминуваат секојдневието за да му помогнат на човештвото со какви било средства. Тие навистина се најхрабрите и заслужуваат целосна поддршка.

Ова е малку директно прашање да се одговори. Сепак, станува многу комплицирано кога ќе почнете да размислувате за тоа. Мојот јасен одговор е ДА! Зошто ДА? Целта на масовното тестирање не е само да се утврди колку е распространет вирусот во земјата. Тоа е и да се користат тие информации за да ѝ се помогне на земјата да се врати што е можно побрзо во нормала. Ова ќе помогне да се намалат ограничувањата на т.н. социјално растојание.

За почеток, треба да има значително внимание на социјалното дистанцирање, и сите треба да го сфатиме тоа многу сериозно за да ја изедначиме кривата на новите случаи од COVID-19. Мислам дека луѓето во Македонија барем во Гостивар се однесуваат доста одговорно за што навистина им се восхитувам.

Имам силна верба дека земјата може да започне со намалување на социјалното дистанцирање и полициските часови, потпирајќи се на тестирањето. Клучна точка тука е надзорот. Постојат четири класи. (1). Оние кои се позитивни, покажуваат симптоми и се хоспитализирани. (2.) оние кои се позитивни покажуваат симптоми и се враќаат дома. (3.) Оние кои се позитивни, но немаат симптоми и конечно (4.) Оние кои се негативни. Масовното тестирање ќе ги обезбеди сите информации за класифицирање на овие групи на луѓе. Сепак, тоа не значи дека луѓето ќе присуствуваат на големи собири како свадби или слично, но ќе им помогне на помалите бизниси како што се, кафулиња, ресторани, некои деловни активности што луѓето не можат да ги работат од дома, можеби некои училишта, и сето тоа може да се случи со намален капацитет со внимателно социјално дистанцирање и со преземање на првични чекори како за проодување. Како и многу други, јас сум исто така заинтересиран и љубопитен да видам како светот ќе реагира со масовното тестирање.

Се погласни се размислувањата дека COVID-19 е создаден од научниците во лабораторија, наспроти неговото природно настанување, кој е вашиот став по ова прашање?

– Зарем не ги сакаме сите, теориите на заговор? Верувам дека живееме во златно доба на науката каде што биологијата, хемијата, физиката, математиката и сите научни теми се собраа за да ни овозможат да направиме врвни истражувања како никогаш порано. Ние истражуваме да разбереме и да направиме нешто вредно за нашата галаксија, нашиот дом – планетата Земја – и сите нејзини живи и не-живи суштества. Деновиве науката е толку светла и моќна, сè што е направено од човекот да биде и научно докажано. SARS-CoV-2 НЕ е вирус што го направил научник или лабораторија на кое било место во светот. Една неодамнешна статија објавена во списанието Nature Medicine од Anderson и соработниците, споредиле геномски секвенци на SARS-CoV-2, и покажале дека потекнува од природни процеси со што се става крај на теориите на заговор.

Секоја пандемија има свој развој, врв и потоа опаѓање. Какви се прогнозите, кога би се очекувало да се стави ситуацијата со коронавирусот под контрола?

– Ова е пандемија што влијае на многу животи, бизниси и економии. Исто како и македонските граѓани, луѓето ширум светот страдаат на многу начини. На крајот, ќе имаме доволно податоци за да откриеме кој е заразен и кој може да се врати на работа без да ги зарази другите и да биде заразен. Сите треба да запомнеме дека не само што се бориме против него, туку тој е цел свет, ако вирусот е сè уште присутен некаде надвор од сегашното земјиште, тој сепак претставува закана и за нас. Се надевам дека полека ќе преземеме чекори за да се вратиме во нормала.

Еден од главните начини да се вратиме во нормала е да се вакцинираме против COVID-19 за да ​​бидеме целосно безбедни. Вакцината против овој вирус е во развој. Гледајќи ја научната литература за развој на вакцини и методите на лекување на пациентите, можам да ве уверам дека научниците многу напорно работат на изнаоѓање на најдобрата вакцина со најбезбеден и најголем ефект. Мојата најголема надеж е дека ова ќе заврши за не повеќе од една година. Како што споменав, полека ќе почнеме да се враќаме во нормала и се надевам дека ќе закрепнеме во рок од една година.

Што би им порачале на граѓаните на Македонија во однос на личните мерки на заштита и внимателност?

– За време на оваа пандемија често сум во контакт со моето семејство и пријателите во Македонија и низ целиот свет. Наведов повеќе мерки и истите лично ги практикувам против коронавирусот и се надевам дека граѓаните во Македонија барем ги следат оние кои ги наведов ако не и повеќе мерки за претпазливост.

Ги следам најновите случувања и јас сум целосно свесен за мерките против коронавирусот што ги презема Македонија, особено за полицискиот час, семејствата имаат економски тешкотии заради околностите што ги воведува коронавирусот. Ова е време кога сите треба да си помагаме едни на други на кој било можен начин. Седумнаесет години од мојот живот што ги поминав таму, секогаш постоеше финансиска и емоционална помош меѓу луѓето. Не можеме да дозволиме нашите соседи и најблиските да страдаат, освен ако не споделиме, ако ова не е време тогаш кога е тоа? Сите треба да имаме в предвид дека ќе бидеме во книгите по историја меѓу оние што се бореле и победиле против пандемијата!

За крај, кога може да ве видиме на чаршиско кафе во родниот Гостивар?

– Како прво, би сакал да ви се заблагодарам како сериозен и модерен медиум што сте заинтересирани и сте во потрага по научни сознанија за COVID-19. Чест ми е што ме интервјуираат моите сограѓани.

Ми недостасува родниот град и се обидувам да го посетам колку што можам. Помина долго време од мојата последна посета. Кога нашата борба против COVID-19 ќе заврши, јас ќе бидам првиот што ќе се вратам и ќе имам прилика да се напијам од најубавото макијато, кое не сум го сретнал на ниту едно друго место во светот. Чувајте нè во вашите молитви!

Остави коментар

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Вестипред 18 минути

Портокалово ниво на опасност, денеска и утре тропски температури

Македонијапред 11 часа

Битиќи: Леб ќе има по пристојни цени, можно е активирање на стоковните резерви

Мевмед Џафери, Маврово и Ростуше, ВМРО-ДПМНЕ, mevmed
Локални избори 2022пред 14 часа

Интервју со Мевмед Џафери, кандидат за градоначалник на Маврово и Ростуше од ВМРО ДПМНЕ

Медат Куртовски, Маврово и Ростуше, СДСМ
Локални избори 2022пред 14 часа

Интервју со Медат Куртовски, кандидат за градоначалник на Маврово и Ростуше од СДСМ

Македонијапред 16 часа

Утре и задутре трудниците и постарите да се ослободат од работа

Вестипред 18 часа

КФОР го зголеми присуството и патролирањето на косовско-српската граница

Гостиварпред 18 часа

Црковните старопечатени книги од Лазарополе подарени на Бигорски

Гостиварпред 19 часа

Немаат гајле, седнуваат зад волан без возачка – Над 410 казни во Гостивар за седум месеци

Македонијапред 20 часа

Спасовски: Од 1 јануари државјанство во електронска форма и барање за пасош и лична карта по електронски пат

Гостиварпред 21 час

Нарушен јавен ред и мир ноќеска пред локал во Гостивар

Локални избори 2022пред 22 часа

Интервјуа со кандидатите за градоначалник на Маврово и Ростуше на Gostivarpress.mk

Гостиварпред 22 часа

Таравари: За излез од неизлезот – Техничка влада!

Македонијапред 23 часа

Авто-плинот од денес со нова намалена цена

Што, како, каде?!пред 6 дена

Неверојатни цени само за Вас! – Нов Ултра леток на Ултра Маркети

Што, како, каде?!пред 2 недели

Нова акција со СУПЕР НИСКИ ЦЕНИ во Монтенегро Маркети

Гостиварпред 2 недели

Од денес до недела Галичник филм фестивал

Македонијапред 1 недела

Во автобус кој се обраќал на линија Пореч-Гостивар запленето злато вредно над 600 илјади евра

Гостиварпред 1 недела

Гостивар: Лажно се претставувале како службени лица, со намера да и наштетат на верската заедница

Локални избори 2022пред 2 недели

Кандидатот за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ со порака до жителите на Маврово и Ростуше: На нашата општина му треба будење и домаќинско работење

Вестипред 2 недели

Путин: Европа треба да и се заблагодари на Турција

Гостиварпред 2 недели

Седум повредени лица во сообраќајка на автопатот Гостивар-Тетово

Гостиварпред 2 недели

Викенд временска прогноза

Вестипред 1 недела

Загина возач на магистралниот пат Кичево – Гостивар

Вестипред 2 недели

Инфлацијата во Турција достигна речиси 80%

Гостиварпред 2 недели

Приведени тројца гостиварци заради физички напад

Гостиварпред 1 недела

Во Требиште нарушен јавниот ред и мир со физички напад врз две лица

Гостиварпред 3 дена

Завршен настан од Летната школа во Гостивар – Среќни деца, задоволни ментори

Гостиварпред 2 недели

Свеченост по повод празникот Илинден во Гостивар

Гостиварпред 1 месец

Во Галичник ечеа македонски песни во чест на 1 век од раѓањето на Сариевски (Галерија)

Гостиварпред 1 месец

Отворен нов маркет на МОНТЕНЕГРО во Гостивар! Голема акција на дел од понудата

Гостиварпред 2 месеци

Пазар Гостивар: Поевтинети зеленчукот и овошјето, понудата богата и примамлива

Гостиварпред 3 месеци

Весели, разиграни дечиња на приредбата „Збогум градинке“ во Гостивар

Спортпред 3 месеци

Леуново достоен домаќин на првата теренска трка со пречки: Адреналин, забава, невреме, натпреварувачки дух!

Спортпред 3 месеци

МЗТ Скопје без проблеми во празната Младост против Гостивар 72-85

Спортпред 3 месеци

Пелистер славеше во празна сала со само „пет на пет“ против КК Гостивар

Вестипред 3 месеци

Наместо спортска игра, тотален хаос на натпреварот КК Гостивар-Пелистер

Спортпред 3 месеци

КК Гостивар го „стопи“ и Еуроникел 78-70

Гостиварпред 3 месеци

Концерт на гимназијата во Гостивар за успех на матурантите и добредојде на полуматурантите

Гостиварпред 4 месеци

Велигден 2022 во Гостивар: Сплотени со радост во срцата, Христос Воскресе-Навистина Воскресе!

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена