Здравје и убавина
Малку познат, а многу моќен заштитник на здравјето
Уровот е мешункасто растение во групата на пченица, граор и слично. Во минатото најчесто се користел како сточна храна и се сметал за храна наменета за сиромашните. Но, сепак откако се докажале неговите лековити својства, луѓето почнале да го користат уровот мешајќи го со кафе или пак за подготовка на чај.
Зошто е корисен за нашето здравје? Уровот изобилува со калиум, калциум, магнезиум и повеќе видови на витамини. Се смета дека помага во зајакнување на мускулното ткиво, особено срцевиот мускул. Во напиток во комбинација со мелен рж се користи како домашен лек против маснотии во крвта. Се става по една лажичка мелени рж и уров, се варат како турско кафе и се пијат трипати дневно, по еден филџан.
Уровот може да помогне и во лекување на хемороиди. За оваа намена се зема наутро, на празен желудник по една мала лажичка мелен уров.
Во комбинација со мед и лимон може да биде корисен за подигнување на имунитетот.
-
Гостиварпред 2 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 2 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Македонијапред 3 месеци
Ваучери од 250 евра за студенти за набавка на електронски уред и грантови за млади за старт на свој бизнис
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Гостиарскипред 2 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград