Здравје и убавина
Рибата или месото: Кој е поголем извор на протеини?

Протеините од храната имаат биолошка вредност и учествуваат во различен степен во градењето на мускулната маса.
Протеините се градежни блокови за нашето тело и играат важна улога во градењето на мускулите. Главните извори на протеини се месото и рибата. Само 100 грама месо или риба содржи околу 25 грама квалитетни протеини, железо и витамин Б 12. Нутриционистите нагласуваат дека морската храна и рибата имаат омега-3 масни киселини кои превентивно делуваат на срцевите заболувања и воспаленијата. Црвеното месо, како што е говедското, од друга страна, е побогато со железо, цинк и витамин Б12 од пилешкото и рибата.
Најмногу масти и калории имаат говедските ребра. Заедно со млекото и јајцата, квалитетното месо е основен извор на протеини за човечкото тело. Просечната калориска вредност на говедското месо е 240 калории на 100 грама, во зависност од категоријата. Најмалку калории има говедскиот бут, 179 на 100 грама, а помасните делови од говедското месо, 410 калории на 100 грама.
Важен е и начинот на подготовка на храната. Говедско или пилешкото месо со зеленчук е многу здрав оброк. Содржи витамини од групата Б, особено Б12 и Б6. Се верува дека жените кои имаат потврден дефицит на витамин Б12 имаат поголема веројатност да страдаат од остеопороза. Ова месо се препорачува и за анемични луѓе.
Најкалорични делови од пилешкото се пилешките крилца, а послаби видови риби се лососот и скушата, кои сепак имаат масти кои благотворно делуваат на кардиоваскуларниот систем. Скушата е една од најевтините видови риби и се смета за најдобар извор на омега 3 масти, а содржи и витамин Б 12 и селен.
Се препорачува да се консумира свежо подготвена скуша. Експертите наведуваат дека исхраната богата со омега 3 масти го намалува ризикот од развој на малигни заболувања, Алцхајмерова болест и ревматоиден артритис.
Рибата е храна која им се препорачува на луѓето кои се обидуваат да ја регулираат својата телесна тежина. Рибата полесно се вари и не го оптоварува организмот после оброк. Експертите нагласуваат дека големиот и тешко сварлив оброк предизвикува замор, но и ја зголемува желбата за слатко задоволство после јадење.
Протеините од храната имаат биолошка вредност и учествуваат во различен степен во градењето на мускулната маса. Сите делови од говедско, пилешко и риба имаат приближна оценка од 80 до 85. Најдобра храна кога се во прашање протеините се јајцата кои имаат оценка 100, нагласуваат нутриционистите.
Протеини за веганите?
Луѓето кои не консумираат месо и други животински производи можат да користат соја и тофу, кои содржат протеини, железо и калциум. Други мешунки како леќата, наутот и белиот грав се исто така добри извори на растителни протеини, но сепак во помала мера од животинските протеини кои најлесно се апсорбираат од човечкото тело.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 2 недели
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос